piątek, 13 stycznia 2023

Omlet z ziołami i karmelizowaną cebulką - Ijeh

Przepis na ten przepyszny omlet pochodzi z książki Samiego Ttamimi i Tary Wigley "Palestyna".
Do palestyńskich omletów dodaje się mąkę i proszek do pieczenia w rezultacie wyglądają trochę jak frittaty z chrupiącym brzegami i miękkim środkiem.
Smaży się je na dużej ilości oliwy i są przepyszne, spróbujcie.
Omlet z ziołami.

Składniki: 4 porcje
  • 110 ml oliwy
  • 30 g masła
  • 3 duże cebule
  • 8 jaj
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej T 650
  • 6 dymek ze szczypiorkiem
  • 20 g liści natki pietruszki
  • 20 g liści świeżej mięty
  • 1 zielna chili bez pestek
  • 3/4 łyżeczki suszonej mięty
  • 125 g fety
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 łyżeczki za'ataru
  • sól morska
  • czarny pieprz

Przygotowanie omletów:
  • Cebule obrałam i pokroiłam w cieniutkie plasterki.
  • Wrzuciłam je na patelnię na której rozgrzałam 2 łyżki oliwy i smażyłam aż cebula zmiękła i skarmelizowała się, ok. 20 minut.
  • Odstawiłam aby przestygła.
  • Jaja dokładnie wymieszałam z mąką, proszkiem do pieczenia i dodałam posiekaną dymkę ze szczypiorem, połowę posiekanych liści mięty i natki pietruszki, posiekaną chili oraz suszoną miętę, połowę pokruszonej fety, szczyptę soli i pieprzu, wymieszałam dokładnie.
  • Do cebuli dodałam resztę posiekanych ziół, pokruszoną fetę i 1 i 1/2 łyżeczki za'ataru, odstawiłam.
  • Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy i nakładałam 3 - 4 łyżki ciasta.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam omlety z karmelizowaną cebulką, posypane resztą za'ataru.
Smacznego
Przepis kuchni palestyńskiej
"Podróże małe i duże"
Zamek/twierdza w Krui - Albania

2 komentarze

  1. Jakże smakowity omlet. Nie jestem najlepsza w ich wykonaniu, ale przepis podeślę dla męża. ;)
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger