Przepis na danie pochodzi z książki Hanny Merlak "Żydzi od kuchni".
Danie jest fajne, może być deserem albo śniadaniem.
Mnie smakowało bardzo, podałam z malinami.
Mace braj.
- 180 g macy
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1/2 łyżki cukru
- masło do smażenia
- maliny do podania
- Macę połamałam na kawałki i zalałam mlekiem, odstawiłam na 10 minut.
- Jeśli maca nie wchłonie całego mleka można je odcisnąć.
- Jaja roztrzepałam i wlałam do macy, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam mieszankę aż była dobrze ścięta.
- Ma mieć konsystencję podobną do jajecznicy..
- Podałam posypane cukrem i malinami.
Przepis kuchni żydowskiej.
2 komentarze
Co tu dużo mówić, nigdy nawet nie słyszałam o czymś takim jak maca ;) Ale wygląda naprawdę smacznie! Będę musiała w najbliższym czasie przygotować takie cudo i sprawdzić jak właściwie smakuje kuchnia żydowska. O ile próbowałam już wielu różnych potraw z całego świata, to chyba nic żydowskiego (bodajże tylko jakieś śledzie). Widzę, że otwierają się przede mną nowe możliwości, które trzeba jak najprędzej wypróbować ;) Co jak co, ale fajnie jest kosztować nowych smaków. Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńO tak kuchnia żydowska otwiera wiele możliwości i warto się nią zainteresować. Mac to ciastka mojego dzieciństwa i stąd sentyment. Pozdrawiam Iwonko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.