poniedziałek, 23 stycznia 2023

Mace braj

Mace braj to po prostu maca smażona z jajkami po żydowsku.
Przepis na danie pochodzi z książki Hanny Merlak "Żydzi od kuchni".
Danie jest fajne, może być deserem albo śniadaniem.
Mnie smakowało bardzo, podałam z malinami.
Mace braj.

Składniki:
  • 180 g macy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżki cukru
  • masło do smażenia
  • maliny do podania

Przygotowanie mace braj:
  • Macę połamałam na kawałki i zalałam mlekiem, odstawiłam na 10 minut.
  • Jeśli maca nie wchłonie całego mleka można je odcisnąć.
  • Jaja roztrzepałam i wlałam do macy, wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam mieszankę aż była dobrze ścięta.
  • Ma mieć konsystencję podobną do jajecznicy..
  • Podałam posypane cukrem i malinami.
Smacznego.
Przepis kuchni żydowskiej.
"Podróże małe i duże"
Słonecznik

2 komentarze

  1. Co tu dużo mówić, nigdy nawet nie słyszałam o czymś takim jak maca ;) Ale wygląda naprawdę smacznie! Będę musiała w najbliższym czasie przygotować takie cudo i sprawdzić jak właściwie smakuje kuchnia żydowska. O ile próbowałam już wielu różnych potraw z całego świata, to chyba nic żydowskiego (bodajże tylko jakieś śledzie). Widzę, że otwierają się przede mną nowe możliwości, które trzeba jak najprędzej wypróbować ;) Co jak co, ale fajnie jest kosztować nowych smaków. Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak kuchnia żydowska otwiera wiele możliwości i warto się nią zainteresować. Mac to ciastka mojego dzieciństwa i stąd sentyment. Pozdrawiam Iwonko.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger