środa, 11 stycznia 2023

Loukaniko saganaki - szakszuka po grecku

Podobno w niejednej tawernie w Grecji można zamówić tą przekąskę.
Można ją zajadać zimną, ciepłą czy letnią, zawsze smakuje wyśmienicie.
Danie jest pyszne, szybko można je przygotować, jest sycące i pachnące.
Zaczynamy?
Szakszuka po grecku.

Składniki:
  • 6 jaja
  • 180 g cienkiej kiełbasy
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • suszone oregano
Przygotowanie dania:
  • Na patelni wlałam oliwę i podsmażyłam pokrojoną na plasterki kiełbasę.
  • Pomidory pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię razem z oregano, posiekanym czosnkiem i szczyptą soli i cukrem.
  • Smażyłam aż sos stał się gęsty.
  • Wtedy zrobiłam otwory na jaj i wbiłam jedno obok drugiego.
  • Posoliłam je i oprószyłam pieprzem.
  • Smażyłam aż białko się ścięło a żółtko zostało płynne, posypałam oregano.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Na Adriatyku

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger