Przepis kuchni Filipin zaczerpnięty z książki "Czas na Azję".
Cały sekret kurczaka polega na marynacie a potem to już z górki.
Jest to prosty przepis a efekt wow!
Zachęcam do spróbowania.
Kurczak Adobo.
- 4 udka z kurczaka
- 6 łyżek oleju
- 1/2 cebuli
- ryż do podania
- kimchi do podania
Marynata:
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sos:
- 5 dużych ząbków czosnku
- 180 ml wody
- 40 ml octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 liście laurowe
- Udka przekroiłam na połówki tak jak kostki się rozeszły.
- Składniki marynaty wymieszałam w misce , włożyłam kurczaka i odstawiłam min. na 30 minut.
- Można zrobić to dzień wcześniej.
- Cebulę pokroiłam w plastry.
- Kurczaka obsmażyłam na oleju z obu stron na złoty kolor.
- Wrzuciłam cebulę i smażyłam aż cebula zmiękła.
- Czosnek obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
- Wymieszałam go z pozostałymi składnikami sosu.
- Jak kurczak się podsmażył wlałam do niego sos.
- Zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam 30 - 40 minut aż kurczak stał się mięciutki.
- Jakby płyn z pod kurczaka odparował to wlejcie parę łyżek wody.
- A jak będzie sosu za dużo to trzeba go odparować i polewać nim kurczaka aby stał się szklisty.
- Podałam kurczaka z ryżem i kimchi.
Przepis kuchni filipińskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.