środa, 25 stycznia 2023

Kurczak Adobo z ryżem

Przepis kuchni Filipin zaczerpnięty z książki "Czas na Azję".
Cały sekret kurczaka polega na marynacie a potem to już z górki.
Jest to prosty przepis a efekt wow!
Zachęcam do spróbowania.
Kurczak Adobo.

Składniki: 2 porcje
  • 4 udka z kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 cebuli
  • ryż do podania
  • kimchi do podania
Marynata:
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Sos:
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 180 ml wody
  • 40 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
Przygotowanie kurczaka:
  • Udka przekroiłam na połówki tak jak kostki się rozeszły.
  • Składniki marynaty wymieszałam w misce , włożyłam kurczaka i odstawiłam min. na 30 minut.
  • Można zrobić to dzień wcześniej.
  • Cebulę pokroiłam w plastry.
  • Kurczaka obsmażyłam na oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Wrzuciłam cebulę i smażyłam aż cebula zmiękła.
  • Czosnek obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
  • Wymieszałam go z pozostałymi składnikami sosu.
  • Jak kurczak się podsmażył wlałam do niego sos.
  • Zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam 30 - 40 minut aż kurczak stał się mięciutki.
  • Jakby płyn z pod kurczaka odparował to wlejcie parę łyżek wody.
  • A jak będzie sosu za dużo to trzeba go odparować i polewać nim kurczaka aby stał się szklisty.
  • Podałam kurczaka z ryżem i kimchi.
Smacznego
Przepis kuchni filipińskiej
"Podróże małe i duże"
Na Adriatyku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger