czwartek, 12 stycznia 2023

Krewetki w czerwonym sosie z zielonym makaronem

Krewetki zawsze i o każdej porze, każdej porze roku, one nam smakują zawsze i wszędzie.
Ci co nie jedzą owoców morza nie zmuszam a wielbicieli zachęcam do zrobienia dania.
Jest pysznie, aromatycznie, odżywczo.
Prosto ale przepysznie.
Zachęceni? no to zaczynamy.
Krewetki z makaronem.

Składniki:
Sos:
  • 3 duże pomidory świeże lub z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona ramiro
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki oliwy
Krewetki:
  • 200 g oczyszczonych krewetek tygrysich
  • 2  łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem
Przygotowanie sosu:
  • Pomidory pokroiłam w kostkę, cebulę w kostkę, paprykę również w kostkę, posiekałam czosnek, posiekałam natkę pietruszki.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam cebulę i czosnek.
  • Po 2 minutach dodałam paprykę, pomidory, wlałam wodę, dodałam sos sojowy i ostrygowy, cukier, sól, pieprz, suszoną bazylię i lubczyk i gotowałam pod przykryciem 5 minut a potem zdjęłam pokrywkę i gotowałam aż sos zgęstniał.
Przygotowanie krewetek:
  • Na drugiej patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam krewetki po 3 minuty z każdej strony, dodałam pokrojone w plastry czosnek i smażyłam jeszcze minutę uważając aby czosnek się nie spalił.
  • Posoliłam.
Przygotowanie dania:
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i dodałam do niego połowę sosu, wymieszałam. 
  • Na talerzu wyłożyłam sos, na nim makaron i na wierzchu krewetki z czosnkiem.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Dubrownik - Chorwacja

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger