Lubię szukać po kuchniach świata ich wersji jajecznicy.
Jakiś czas temu zajrzałam do RafałCook i znalazłam grecką wersję jajecznicy.
Jest pyszna, śródziemnomorskie dodatki sprawiają że smakuje obłędnie.
Przepis na jajecznicę przywieźli do Grecji Żydzi.
Polecam gorąco.
Jajecznica po grecku.
- 2 - 3 duże pomidory
- 6 jajek
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
- 100 g fety
- płatki chili
- Pomidory obrałam ze skóry, pokroiłam na kawałki, posiekałam czosnek.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam czosnek, smażyłam 30 sekund i wrzuciłam pomidory.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i oregano, smażyłam aż pomidory się rozpadły i sos zgęstniał.
- Jaja roztrzepałam w miseczce i jak pomidory zgęstniały wlałam na patelnię.
- Smażyłam do ulubionej konsystencji.
- Teraz dodałam część pokrojonej w kostkę fety, wymieszałam.
- Nałożyłam na talerz, posypałam resztą fety, oregano, pieprzem, płatkami chili i polałam oliwą z oliwek.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.