piątek, 6 stycznia 2023

Jogurtowe racuszki z ziołową salsą

To było pyszne śniadanie, myślę jednak że można je zabrać spokojnie do pracy czy dać dziecku do  szkoły.
Będzie także idealnym lekkim obiadem.
Zachęcam do spróbowania.
Racuszki na ostro.

Składniki:
Salsa:
  • 1 awokado
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 ogórek gruntowy lub kawałek wężowego
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 gałązka kopru
  • 1 łyżka posiekanej bazylii tajskiej
  • 1 łyżka posiekanej bazylii cynamonowej
  • 1 łyżka posiekanej bazylii czerwonej
  • 1 łyżka posiekanego kimchi z rzodkiewek
Racuchy:
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej samorosnącej lub pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków czerwonego jalapeno
Przygotowanie salsy:
  • Ogórka, pomidora i awokado pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
  • Jeśli awokado jest bardzo dojrzałe wystarczy rozgnieść je widelcem.
  • Dodałam posiekane bazylie, natkę pietruszki, posiekany koperek oraz posiekaną kimchi z rzodkiewki.
  • Doprawiłam octem, solą i pieprzem, wymieszałam, odstawiłam.
Przygotowanie racuchów:
  • Jogurt wymieszałam z jajami, dodałam kurkumę i płatki jalapeno, wymieszałam z mąką samorosnącą.
  • Na patelnię z nieprzywierającą powłoką nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu.
  • Podałam racuchy z salsą.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger