Pyszne takie zestawienie składników.
Jajecznica z chorizo podana z tortillą i pastą z czerwonej fasoli to przepychota a do tego pyszna, pikantna salsa.
Najecie się do syta i brzuch będzie zadowolony.
Na śniadanie to super sprawa gdy przed nami ciężki dzień i nie wiadomo kiedy zjemy.
Jajecznica po meksykańsku.
Smażona fasola:
- 2 łyżki posiekanej białej cebuli
- 125 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 szczypty mielonego kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 3 - 4 łyżki wody
Jajecznica:
- 1 duża biała cebula
- 150 g chorizo
- 6 jajek
- sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- 3 placki tortilli
- 1 pomidor
- 1 nieduży ogórek - w sezonie gruntowy
- 1 mała cebulka
- 1 gałązka liści bazylii cynamonowej
- 1/2 papryczki chili
- sól morska
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pierz świeżo mielony
- Cebulę drobno posiekałam, podsmażyłam na oleju aż stała się szklista.
- Wrzuciłam fasolę, kmin i przeciśnięty czosnek, przesmażyłam przez 3 minuty.
- Teraz wlałam 3 łyżki wody i tłuczkiem do ziemniaków zmiażdżyłam fasolę.
- Jeśli jest za sucha dodać więcej wody.
- Przełożyłam do miseczki, odstawiłam.
Przygotowanie salsy:
- Drobniutko posiekałam pomidora, ogórka, cebulę, papryczkę chili, wymieszałam.
- Dodałam sól, oliwę, sok z cytryny oraz pierz, wymieszałam.
- Dodałam posiekaną bazylię, przełożyłam do miseczki, odstawiłam.
Przygotowanie jajecznicy:
- Chorizo pokroiłam w kostkę.
- Posiekałam cebulę i podsmażyłam na patelni, jakieś 5 minut.
- Wbiłam jaja i smażyłam do ulubionej konsystencji jaj, posoliłam.
- Tortille podgrzałam na suchej patelni i podałam z jajecznicą, pastą z fasoli i salsą.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.