Przepis na ten smakołyk pochodzi z bloga RafalCook.
Ponieważ po wejściu na bloga Rafała oczy same jadły czym prędzej przygotowałam danie i polecam wszystkim i każdemu z osobna.
To jest naprawdę przepyszne.
Jak napisał Rafał Irlandzki Mistrz, czyli Irish mashed potetos Champ, to tradycyjne irlandzkie purée ziemniaczane ze szczypiorkiem i dużą ilością masła.Zaczynamy.
Ziemniaki, kapusta, bekon.
- 1200 g ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- 300 g bekonu
- 1 mała główka kapusty
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 3 - 5 łyżek octu winnego czerwonego
- 3 - 5 łyżek oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- Na patelnię wlałam oliwę i ułożyłam plastry bekonu, wysmażyłam i zdjęłam na ręcznik papierowy.
- Kapustę poszatkowałam i wrzuciłam na patelnie po bekonie, wlałam jeszcze ze 2 łyżki oliwy i smażyłam.
- Ocet wymieszałam ze szklanką wody i wlałam na patelnię z kapustą.
- Gotowałam pod przykryciem 15 minut aż kapusta zmiękła a woda odparowała.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam.
- Dodałam masło i mleko i utłukłam na pure.
- Ziemniaki posypałam szczypiorkiem a na kapuście ułożyłam czipsy z bekonu.
2 komentarze
Proste a jakże pyszne jedzenie.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli:)
Prawda, prostota zawsze się obroni. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.