Takie mini galetki to pyszny obiad.
Ciasto jest razowe a reszta idealnie z ciastem współgra, smakują wyśmienicie.
Na obiad czy na śniadanie, może do pracy albo szkoły będą idealne.
Galette ze szpinakiem i twarogiem.
Składniki: 4 sztuki- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Farsz:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 300 g szpinaku świeżego
- 200 g tłustego twarogu
- sól morska
- 1 łyżeczka płatków chili jalapeno czerwonych
- 4 ząbki czosnku
- Z mąki, posiekanego zimnego masła, śmietany, soli i jogurtu zarobiłam szybko ciasto.
- Zawinęłam je w folię i wsadziłam do lodówki na 15 minut.
Przygotowanie farszu:
- Szpinak umyłam i osuszyłam.
- Na maśle podsmażyłam szpinak aż zmiękł a potem woda odparowała.
- Dodałam sól, płatki jalapeno i wymieszałam.
- Dodałam pokrojony w plastry czosnek, smażyłam jeszcze 30 sekund.
- Wmieszałam pokruszony twaróg, odstawiłam na bok.
Przygotowanie galetek:
- Ciasto podzieliłam na cztery części.
- Z każdej wałkowałam placuszek, na środku ułożyłam farsz.
- Piekłam placuszki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.