Dahl - daal to danie kuchni indyjskiej i przygotowanie jest z roślin strączkowych.
Moje dzisiejsze danie zawiera ich 5 rodzajów i jest tu groch, pomarańczowa i zielona soczewica, ciecierzyca i czerwona fasola.
Przepis pochodzi z książki "Czas na Azję".
Daal ze strączków.
- 140 g łuskanego grochu
- 140 g pomarańczowej soczewicy
- 140 g zielonej soczewicy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chili
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- sól morska
- 500 ml passaty pomidorowej
- 120 g ugotowanej ciecierzycy
- 120 g ugotowanej czerwonej fasoli
- listki kolendry lub natki pietruszki
- Groch przepłukałam na sicie i namoczyłam w zimnej wodzie na noc.
- Przed gotowaniem 30 minut namoczyłam soczewicę.
- Następnego dnia gotowałam groch ok. 20 minut, potem dodałam osączoną soczewicę i gotowałam do miękkości.
- Na patelni rozgrzałam masło i olej i podsmażyłam posiekaną cebulę.
- Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
- Smażyłam aż zaczęło intensywnie pachnieć.
- Teraz dodałam pokrojone w kostkę pomidory, wszystkie przyprawy i dusiłam 5 minut.
- Po tym czasie wlałam passatę i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Wszystkie warzywa strączkowe włożyłam do sosu, wlałam 1/2 szklanki wody z ich gotowania.
- I znowu gotowałam 5 minut aż danie zgęstniało.
- Podałam z podpieczoną tortillą, posypane natką pietruszki.
Przepis kuchni indyjskiej
2 komentarze
Zdecydowanie to potrawa dla mnie, Z chęcią wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się że przypadła Tobie do smaku, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.