Chutey czyt. czatnej jest gęstym sosem używanym w kuchni indyjskiej.
Sporządzany jest z owoców i warzyw z rodzynkami, cebulą, czosnkiem, musztardą, octem.
Serwuje się go do mięs ale także do warzyw, taki dip do wszystkiego.
Dziś zrobiłam chutey z jabłek, idealny do drobiu i tart, placków.
Polecam, jest pyszny.
Chutney z jabłek.
- 4 nieduże jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 cytryny kiszonej
- Jabłka obrałam, pokroiłam w kostkę, wrzuciłam do garnka.
- Dodałam cukier i posiekaną drobno cytrynę kiszoną.
- Postawiłam ganek na ogniu i na małym ogniu rozgotowałam jabłka.
- Potem utłukłam je tłuczkiem do ziemniaków i gotowe.
- Zajadać na zimno.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.