Znowu mnie naszło na kluski bo ja je uwielbiam.
Zajrzałam do lodówki i znalazłam kalafiora który aż się prosił żaby go zjeść.
Kluski powstały szybko.
Do tego pachnący, świeżo wędzony pstrąg i danie gotowe.
Kluski kalafiorowe.
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże pomidory długie
- 1 pomidor czekoladowy
- 1 duża cebula
- sól różowa himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru
- 3 ząbki czosnku
- szczypta mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka jalapeno w płatkach czerwonego
Kluski:
- 1 kalafior ok. 850 g
- 1 jajo
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- garść posiekanej bazylii
- pstrąg wędzony
- Pomidory pokroiłam w drobną kosteczkę, posiekałam drobno cebulę i czosnek.
- Na oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek aż się zeszkliły.
- Dodałam pomidory, sól, pieprz, cukier i gotowałam na dość dużym ogniu aby pomidory się rozpadły a potem sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku oregano, kolendrą i płatkami jalapeno.
Przygotowanie klusek:
- Kalafiora ugotowałam w osolonej wodzie, podzieliwszy go wcześniej na różyczki.
- Mocno go ugotowałam, tak prawie rozgotowałam, odcedziłam i ugniotłam na pure, wystudziłam.
- Do wystudzonego kalafiora dodałam posiekaną bazylię, szczyptę soli oraz obie mąki i jajo, wyrobiłam jednolite ciasto.
- Jest dość rzadkie.
- Zagotowałam w dużym garnku wodę z solą i łyżką nakładałam porcje masy kalafiorowej do wody.
- Od momentu wypłynięcia gotowałam 3 minuty.
- Podałam kluski na sosie pomidorowym z wędzonym pstrągiem.
Przepis własny
2 komentarze
Wygląda i brzmi bardzo smacznie. Nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować
OdpowiedzUsuńHaniu, nie zaprzeczę i pozdrawiam dziękując za odwiedziny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.