sobota, 28 stycznia 2023

Azjatycki bigos z bobem

Pyszny bigos, tak go nazwałam bo wyglądem trochę przypomina nasz polski bigos.
Sałatka na ciepło czy bigos azjatycki, jak zwał, tak zwał, jest pyszny.
Polecam teraz z bobem mrożonym czy w sezonie ze świeżym bobem.
Będzie znakomicie, pożywnie i odżywczo.
Sałatka na ciepło z bobem, tuńczykiem i kimchi.
Składniki:
  • 500 g ugotowanego i obranego bobu
  • 120 g kimchi
  • 2 średnie pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 duża zielona papryka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • sól morska
  • 20 g marynowanych kiełków fasoli mung
  • 160 g - 1 puszka tuńczyka wędzonego w oleju roślinnym
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 - 3 łyżki koperku
Przygotowanie dania:
  • Kimchi pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Paprykę pokroiłam w kostkę, pory dobrze wymyłam z piachu i posiekałam, posiekałam kiełki fasoli mung.
  • Na patelni podgrzałam olej i podsmażyłam pory, potem dodałam kimchi i posiekany czosnek, smażyłam jeszcze 3 minuty.
  • Dodałam kiełki, posiekaną chili oraz sos ostrygowy, dusiłam 2 minuty.
  • Dodałam obrany bób, posiekany koperek i smażyłam kolejne 2 minuty.
  • Zdjęłam z ognia, wymieszałam z tuńczykiem, doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Mury obronne w Kaliszu woj. wielkopolskie

4 komentarze

  1. Wow nie wiedziałam że Azjaci mają swój bigos. Jestem ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten bigos z bobem wygląda pysznie! Przyznam, że nie wpadłabym na takie połączenie, a bób bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger