Uwielbiamy wszelakie zupy azjatyckie, mają piękny aromat a smak jest nieziemski.
Trzeba jednak mieć kilka składników aby taką zupę ugotować.
Przydałaby się trawa cytrynowa, mleczko kokosowe, pasta miso, kiełki fasoli mung i liście limonki kafir.
Potem to już szybciutko, zaczynamy.
Azjatycka zupa z omułkami.
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 trawa cytrynowa
- 2 dymki ze szczypiorem
- 270 g omułek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżeczka płatków chili jalapeno
- 500 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki pasty miso
- 200 g kiełków fasoli Mung marynowanych
- 300 ml wody
- 4 liście limonki kafir
- sok 1 1/2 limonki
- 200 g makaronu Spaghetti konjac
- Makaron zalałam wrzącą wodą i zostawiłam na 10 minut aby zmiękł, potem go przepłukałam i odcedziłam.
- Dymkę pokroiłam w skośne paski tak samo jak i szczypiorek.
- W garnku rozpuściłam masło klarowane i podsmażyłam pastę miso, dymkę i szczypior, listki limonki kafir, płatki jalapeno oraz stłuczoną trawę cytrynową.
- Jak zaczęło intensywnie pachnieć wlałam mleczko kokosowe, wodę, dodałam całe ząbki czosnku lekko zmiażdżone a także kolendrę, omułki i kiełki fasoli Mung, gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam sokiem z limonki do smaku i podałam z makaronem.
Przepis własny
2 komentarze
Lubię omułki, ale takiej zupy nie było jeszcze w moim repertuarze. :)
OdpowiedzUsuńOjejku to szkoda ale wszystko można nadrobić Magdo. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.