piątek, 27 stycznia 2023

Azjatycka zupa z omułkami

Uwielbiamy wszelakie zupy azjatyckie, mają piękny aromat a smak jest nieziemski.
Trzeba jednak mieć kilka składników aby taką zupę ugotować.
Przydałaby się trawa cytrynowa, mleczko kokosowe, pasta miso, kiełki fasoli mung i liście limonki kafir.
Potem to już szybciutko, zaczynamy.
Azjatycka zupa z omułkami.

Składniki:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 270 g omułek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka płatków chili jalapeno
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 200 g kiełków fasoli Mung marynowanych
  • 300 ml wody
  • 4 liście limonki kafir
  • sok 1 1/2 limonki
  • 200 g makaronu Spaghetti konjac
Przygotowanie zupy:
  • Makaron zalałam wrzącą wodą i zostawiłam na 10 minut aby zmiękł, potem go przepłukałam i odcedziłam.
  • Dymkę pokroiłam w skośne paski tak samo jak i szczypiorek.
  • W garnku rozpuściłam masło klarowane i podsmażyłam pastę miso, dymkę i szczypior, listki limonki kafir, płatki jalapeno oraz stłuczoną trawę cytrynową.
  • Jak zaczęło intensywnie pachnieć wlałam mleczko kokosowe, wodę, dodałam całe ząbki czosnku lekko zmiażdżone a także kolendrę, omułki i kiełki fasoli Mung, gotowałam 5 minut.
  • Doprawiłam sokiem z limonki do smaku i podałam z makaronem.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w drodze

2 komentarze

  1. Lubię omułki, ale takiej zupy nie było jeszcze w moim repertuarze. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger