Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch.
Nie ma ścisłego przepisu na tę zupę; jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Włoch.
Dzisiaj moja wersja z indykiem.
Jest przepyszna, treściwa, odżywcza, idealna na chłodne dni.
Zupa Minestrone.
Bulion:
- 2 podudzia z indyka ok. 1000 g
- 2500 ml wody
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonej natki selera
- sól morska
Do zupy:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 15 cm białej części pora
- 1/2 bulwy selera korzeniowego
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 kalarepy
- 1 puszka białej fasoli - 400 g razem z wodą
- 1 bakłażan
- sól morska
- 700 ml passaty z bazylią
- szczypta cukru trzcinowego
- 100 g makaronu duże krążki
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- Do garnka szybkowaru włożyłam podudzia z indyka, wrzuciłam ziele i liście laurowe, dodałam sól i suszone zioła, wlałam wodę.
- Zamknęłam garnek i na I mocy gotowałam ok. 60 minut.
- Jeśli nie macie garnka trzeba gotować do miękkości mięsa.
- Potem wyjęłam mięso, podzieliłam na kawałki a bulion przecedziłam.
Przygotowanie zupy:
- Cebulę pokroiłam w kosteczkę, selera naciowego w plasterki a korzeniowego w kostkę.
- Marchew i pietruszkę pokroiłam w plasterki a paprykę w paski.
- Posiekałam czosnek a pora pokroiłam w plasterki.
- Kalarepę pokroiłam w kosteczkę, bakłażana wraz ze skórką również w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzałam oliwę i podsmażałam po kolei: cebulę i czosnek 2 minuty, selera i pora 2 minuty, marchew, pietruszkę i selera 2 minuty.
- Potem 2 minuty papryka, kalarepa i bakłażan.
- Wlałam przecedzony bulion, passatę, dodałam sól, cukier i pieprz i gotowałam 20 minut na małym ogniu.
- Teraz wrzuciłam do zupy makaron i gotowałam jeszcze 10 minut.
- Dodałam fasolę razem z aquafabą i suszony lubczyk, zagotowałam.
- Zupa gotowa, podałam z mięsem z indyka.
Przepis kuchni włoskiej własny
4 komentarze
Nie słyszałam o tej zupie. Zapowiada się smacznie. warto spróbować czegoś nowego
OdpowiedzUsuńNo widzisz, człowiek uczy się całe życie a zupę polecam.
UsuńWygląda bardzo pysznie. Jestem fanką zup i również kuchni włoskiej.
OdpowiedzUsuńWitam w klubie miłośników kuchni włoskiej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.