Śniadanie takie choć gruzińskie zaadoptowane jest z kuchni ukraińskiej.
Przepis pochodzi z książki "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" a autorką książki jest Olia Hercules.
Takie śniadanko zapełni brzuchy niejednemu smakoszowi dobrych potraw.
Będziecie zadowoleni, polecam.
Śniadanie po gruzińsku.
- 1 duży dojrzały pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 20 g lardo* lub wędzonego boczku lub słoniny
- 5 kromek chleba na zakwasie
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 jaja
- 1/2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżki posiekanej kolendry
- 1/2 łyżki posiekanej bazylii
- sól morska w płatkach
- Pomidora pokroiłam w poprzek na plastry.
- Czosnek roztarłam z odrobiną soli.
- Na pomidorach rozsmarowałam odrobinę roztartego czosnku.
- Lardo lub boczek pokroiłam w kosteczkę i wytopiłam na dużej patelni.
- Kromki chleba natarłam resztą czosnku.
- Na roztopiony tłuszcz wrzuciłam kromki chleba i podpiekłam z jednej strony.
- Gdy się ładnie zrumienił przewróciłam go na drugą stronę i smażyłam jeszcze 2 minuty.
- Kromki chleba oparłam o ścianki patelni.
- Na środku ułożyłam plastry pomidora i posiekane chili.
- Na środku wbiłam jaja i smażyłam 5 - 7 minut aż białka się ścięły a żółtka pozostały płynne.
- Posypałam jaja płatkami soli i posiekanymi ziołami.
- Podałam od razu.
- Najlepiej zajadać razem wprost z patelni.
- * Lardo jest rodzajem włoskiej słoniny. Tłuszcz naciera się przyprawami i odkłada na kilka miesięcy do kadzi. Przez ten czas wieprzowina dojrzewa i staje się twarda.
Przepis kuchni gruzińskiej
2 komentarze
Pyszne i pożywne. Warto będzie spróbować. :)
OdpowiedzUsuńDlatego polecam do zrobienia. Nam smakowało bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.