piątek, 9 grudnia 2022

Tatarskie kartoflaniki z ziemniakami, jajem i zieleniną

Przepis na danie pochodzi od Emilii polskiej Tatarki, z jej rodzinnego domu.
Emilia prowadzi bloga Turcja od kuchni.
Kartoflaniki to takie pierogi z nadzieniem z ziemniaków, jaj i zieleniny.
Są przepyszne, zachęcam do wypróbowania.
Tatarskie kartoflaniki.

Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 125 gorącej wody
  • 20 g masła
  • 1 jajo
Farsz:
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 gałązki koperku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • masło palone do polania

Przygotowanie farszu:
  • Ugotowałam ziemniaki i jajka, obrałam, wystudziłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Doprawiłam do smaku solą, ostrą papryką i dodałam posiekane zioła, wymieszałam.
  • Na koniec polałam całość roztopionym masłem i wymieszałam, odstawiłam.
Przygotowanie ciasta:
  • Ja robię ciasto przy użyciu malaksera więc nie ma problemu ale jak robicie to ręcznie należy uważać wlewając gorącą wodę do mąki.
  • Masło zagotowałam razem z wodą.
  • Do misy malaksera wsypałam mąkę, sól, dodałam jajo i wymieszałam.
  • Teraz wlewałam gorącą wodę z masłem i cały czas wyrabiałam.
  • Jak ciasto się zbryliło, wyjęłam, zagniotłam i odstawiłam pod przykryciem na godzinę - można krócej.
  • Odrywałam z ciasta małe kawałki, wałkowałam je na krążki ok. 15 cm, nakładałam łyżkę farszu i zlepiałam brzegi tworząc falbankę.
  • Można je robić tak jak tradycyjne pierogi czyli rozwałkować, wycinać krążki i potem lepić.
  • Kartoflaniki gotowałam 10 minut w osolonej wodzie.
  • Na talerzu polałam palonym masłem.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Pałac w Godętowie woj. pomorskie

4 komentarze

  1. Nie słyszałam jeszcze o kartoflankach. Jestem ciekawa jak smakują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna nie kartoflanki tylko kartoflaniki, pyszne i smakują obłędnie, pikantnie od pieprzu i delikatnie od jaja, polecam.

      Usuń
  2. Ciekawy przepis. Myślę, że dla odmiany mogłabym spróbować takie pierogi, bo wydają się bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger