Przepis na danie pochodzi od Emilii polskiej Tatarki, z jej rodzinnego domu.
Emilia prowadzi bloga Turcja od kuchni.
Kartoflaniki to takie pierogi z nadzieniem z ziemniaków, jaj i zieleniny.
Są przepyszne, zachęcam do wypróbowania.
Tatarskie kartoflaniki.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 125 gorącej wody
- 20 g masła
- 1 jajo
Farsz:
- 3 duże ziemniaki
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 gałązki koperku
- 3 gałązki natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki roztopionego masła
- masło palone do polania
- Ugotowałam ziemniaki i jajka, obrałam, wystudziłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Doprawiłam do smaku solą, ostrą papryką i dodałam posiekane zioła, wymieszałam.
- Na koniec polałam całość roztopionym masłem i wymieszałam, odstawiłam.
- Ja robię ciasto przy użyciu malaksera więc nie ma problemu ale jak robicie to ręcznie należy uważać wlewając gorącą wodę do mąki.
- Masło zagotowałam razem z wodą.
- Do misy malaksera wsypałam mąkę, sól, dodałam jajo i wymieszałam.
- Teraz wlewałam gorącą wodę z masłem i cały czas wyrabiałam.
- Jak ciasto się zbryliło, wyjęłam, zagniotłam i odstawiłam pod przykryciem na godzinę - można krócej.
- Odrywałam z ciasta małe kawałki, wałkowałam je na krążki ok. 15 cm, nakładałam łyżkę farszu i zlepiałam brzegi tworząc falbankę.
- Można je robić tak jak tradycyjne pierogi czyli rozwałkować, wycinać krążki i potem lepić.
- Kartoflaniki gotowałam 10 minut w osolonej wodzie.
- Na talerzu polałam palonym masłem.
4 komentarze
Nie słyszałam jeszcze o kartoflankach. Jestem ciekawa jak smakują
OdpowiedzUsuńMartyna nie kartoflanki tylko kartoflaniki, pyszne i smakują obłędnie, pikantnie od pieprzu i delikatnie od jaja, polecam.
UsuńCiekawy przepis. Myślę, że dla odmiany mogłabym spróbować takie pierogi, bo wydają się bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńWyglądają i są przesmaczne więc polecam a robi się je szybko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.