środa, 28 grudnia 2022

Taco z salsą z pomidorów i fasoli z bazylią i krewetkami

Taco to danie kuchni meksykańskiej i jest to tortilla kukurydziana a w nią zawinięte warzywa, fasola, kukurydza, zioła.
Zakupiłam pięknej urody placki kukurydziane i od razu zabrałam się za obiad.
Zachęcam do spróbowania
Taco z salsą i krewetkami.

Składniki:
  • 200 g krewetek tygrysich obranych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • papryka słodka w proszku
  • sól morska
  • 150 kukurydzianych taco
  • 120 g kukurydzy
  • 110 g ugotowanej fasoli białej
  • 1 duży pomidor
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • gałązka czerwonej bazylii
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 papryczki pepperoni bez pestek
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie taco:
  • Krewetki osuszyłam.
  • Rozgrzałam masło i oliwę i podsmażyłam krewetki po kilka minut a każdej strony aby stały się różowiutkie.
  • Dodałam pokrojony w plasterki czosnek, smażyłam 30 sekund.
  • Posoliłam i oprószyłam słodką papryką.
  • Do miski wsypałam kukurydzę, dodałam posiekaną dymkę ze szczypiorem.
  • Dodałam pokrojonego w kosteczkę pomidora, fasolę oraz posiekane listki bazylii.
  • Na koniec dodałam posiekaną pepperoni, sól i pieprz, majonez, wymieszałam.
  • Napełniałam taco salsą i w każdej łódeczce umieściłam 3 krewetki.
Smacznego
Przepis kuchni meksykańskiej własny
"Podróże małe i duże"
Nad Adriatykiem - Chorwacja

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger