A może by tak taki sernik upiec na świąteczny stół?
Jest bardzo kremowy, idealnie słodki a dodatek kwaskowej żurawiny i słodkich rodzynków nadaje sernikowi niepowtarzalności.
Ja robiłam próbę ale i na święta u mnie zagości.
Polecam do kawy czy herbaty po świątecznym obiedzie czy kolacji wigilijnej.
Kremowy sernik z żurawiną.
- 1000 g sera kremowego z wiaderka
- 3 jaja
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 szklanka rodzynków królewskich
- 1 szklanka żurawiny
- 2 budynie śmietankowe - proszek po 37 g każdy
- 400 g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietanki 30 %
- garść rodzynków
- garść żurawiny
- Będzie bardzo prosto.
- Do misy robota włożyłam ser i jogurt a także ksylitol i zmiksowałam.
- Teraz wlałam śmietankę, zmiksowałam.
- Wbijałam po jednym jaju i miksowałam do połączenia.
- Teraz wsypałam proszek budyniowy i wrzuciłam rodzynki oraz żurawinę, wymieszałam.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam masę.
- Piekłam sernik 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Potem wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam sernik w środku na 15 minut.
- Sernik wystudziłam i wstawiłam na noc do lodówki.
- Następnego dnia w kąpieli podgrzałam śmietankę i do gorącej wrzuciłam tafelki białej czekolady, zostawiłam na chwilę aby czekolada się rozpuściła, wymieszałam.
- Polałam wierzch sernika, posypałam żurawiną i rodzynkami i ponownie wstawiłam do lodówki na godzinę.
Przepis autorski
4 komentarze
Idealny sernik na święta.
OdpowiedzUsuńO tak, idealny. Warto spróbować, kremowy i pyszny.
UsuńSmakowity serniczek. Podoba mi się, że nie tylko rodzynki, ale też żurawina. :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam i postanowiłam umieścić je w serniku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.