Proponuję na jutrzejsze szaleństwa sylwestrowe zrobić takie mięsko, smakuje obłędnie.
Do tego kuskus perłowy i papryczki Padron i danie jest całkowite.
Będzie smakowało domownikom i gościom, polecam.
Policzki wieprzowe w winie.
- ok. 600 g policzków wieprzowych - 6 sztuk
- 2 łyżki smalcu z gęsi
- 1 szklanka wina - dałam Tokaji Cuvee Dongo
- pieprz czarny
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka wody
- sól do smaku
- pieprz czarny
Do podania:
- kuskus perłowy
- papryczki Padron
- 1 łyżka oliwy z chili
- Policzki podsmażyłam na smalcu gęsim z obu stron aż się zrumieniły.
- Policzki włożyłam do garnka szybkowaru, jeśli takowego nie posiadacie proces gotowania będzie długi ale będzie tak samo pysznie.
- Dolałam wino i bulion i na I mocy garnka gotowałam 30 minut.
- Bez garnka może to trwać ok. 2 godzin.
- Potem rozszczelniłam garnek, otworzyłam i wrzuciłam pokrojone na połówki pieczarki, wlałam wodę i ponownie na I mocy garnka gotowałam jeszcze 10 minut, bez garnka jakieś 30 - 40 minut.
- Policzki powinny rozpadać się na kawałki i być mięciutkie.
- Papryczki Padron podsmażyłam na oliwie z chili, kuskus ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.
- Podałam mięso na kuskusie z papryczkami.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.