piątek, 30 grudnia 2022

Policzki wieprzowe w sosie winnym z pieczarkami

Proponuję na jutrzejsze szaleństwa sylwestrowe zrobić takie mięsko, smakuje obłędnie.
Do tego kuskus perłowy i papryczki Padron i danie jest całkowite.
Będzie smakowało domownikom i gościom, polecam.
Policzki wieprzowe w winie.

Składniki: 4 porcje
  • ok. 600 g policzków wieprzowych - 6 sztuk
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • 1 szklanka wina - dałam Tokaji Cuvee Dongo
  • pieprz czarny
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka wody
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
Do podania: 
  • kuskus perłowy
  • papryczki Padron
  • 1 łyżka oliwy z chili
Przygotowanie dania:
  • Policzki podsmażyłam na smalcu gęsim z obu stron aż się zrumieniły.
  • Policzki włożyłam do garnka szybkowaru, jeśli takowego nie posiadacie proces gotowania będzie długi ale będzie tak samo pysznie.
  • Dolałam wino i bulion i na I mocy garnka gotowałam 30 minut.
  • Bez garnka może to trwać ok. 2 godzin.
  • Potem rozszczelniłam garnek, otworzyłam i wrzuciłam pokrojone na połówki pieczarki, wlałam wodę i ponownie na I mocy garnka gotowałam jeszcze 10 minut, bez garnka jakieś 30 - 40 minut.
  • Policzki powinny rozpadać się na kawałki i być mięciutkie.
  • Papryczki Padron podsmażyłam na oliwie z chili, kuskus ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.
  • Podałam mięso na kuskusie z papryczkami.
Smacznego
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Zamek w Ciechanowie woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger