Pyszne mięso na talerzu, pyszne, delikatne, rozpływa się w ustach.
Do pysznego mięsa niemniej pyszne szparagi, to był sztos.
Polecam gorąco.
Polędwica ze szparagami.
Składniki:- 1 polędwica wieprzowa
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 1/4 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Polędwicę pokroiłam na 2 cm plastry.
- Delikatnie kostkami palców rozbiłam je aby powiększyły swoją wielkość.
- Doprawiłam mięso solą, pieprzem, kurkumą, tymiankiem.
- Odstawiłam do zamarynowania na min. 2 godziny, można na całą noc.
- Szparagi umyłam, odłamałam zdrewniałe końce, pokroiłam na półcentymetrowe skośne plastry, główki pozostawiłam w całości.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i na dużym ogniu podsmażyłam polędwiczki z każdej strony po 2 minuty.
- Odłożyłam na talerz.
- Boczek, czosnek i cebulę pokroiłam w kostkę.
- Na patelnię po mięsie wrzuciłam boczek i smażyłam aż się wytopił.
- Dodałam teraz czosnek, cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
- Dodałam szparagi, doprawiłam solą, pieprzem i smażyłam 2 minuty.
- Na patelnię z powrotem trafiło mięso, wlałam bulion, śmietanę i gotowałam 5 minut aż sos zgęstniał.
- Na koniec posypałam koperkiem.
Przepis z archiwum
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.