Przymiarki do świąt? jasne że tak, nigdy za wiele dobrych pomysłów.
Tak przyrządzone polędwiczki wieprzowe znakomicie będą smakowały na świątecznym stole.
My zajadaliśmy teraz ale rozkochały mnie w sobie te polędwiczki więc będą gościły u nas często.
Polędwica wieprzowa z pieczarkami.
- ok. 600 g polędwicy wieprzowej
- 1 duży por
- 100 ml śmietanki 30 %
- 250 g pieczarki
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki sosu teryiaki
- 100 ml bulionu
- Polędwicę pokroiłam na plastry ok. 2 cm grubości.
- Lekko je spłaszczyłam, oprószyłam solą i pierzem.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażyłam mięso z obu stron na rumiano.
- Pokroiłam pora w plasterki i wrzuciłam na patelnię.
- Smażyłam 5 minut aż zmiękły.
- Pieczarki pokroiłam w plastry i dołożyłam do pora.
- Smażyłam aby pieczarki się zrumieniły.
- Wtedy na patelnię wlałam bulion i śmietankę, zagotowałam, podsmażone mięso z powrotem włożyłam na patelnię.
- Przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam 8 minut.
- Potem jeszcze chwilę odparowywałam aby sos zgęstniał bez pokrywki.
- Doprawiłam solą, pieprzem i curry i sosem teriyaki.
Przepis własny
4 komentarze
Nigdy nie robiłam takiego sosu. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńJest aromatyczny i pyszny, polecam.
UsuńPysznie się zapowiada. Nie robiłam jeszcze takich polędwic
OdpowiedzUsuńJak pysznie to zrób i pochwal się potem Olga.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.