Pilaw to danie z ryżu z dodatkiem mięsa, warzyw i przypraw.
Danie kuchni Bliskiego Wschodu, gotowane na Bałkanach oraz w krajach Azji Środkowej.
Danie jest treściwe, odżywcze i smakuje obłędnie, polecam na obiad a jak ktoś tak jada to i na śniadanie.
Będzie znakomite.
Pilaw z grzybami.
- 1 szklanka ryżu górskiego długoziarnistego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 kiszonej pomarańczy
- 2 łyżki wody z kiszenia pomarańczy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/2 zielonej papryki
- 1 papryczka chili
- 250 g boczniaków
- sól czosnkowa
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- garść grzybów leśnych - ja miałam mrożone gołąbki zielonawe
- 3 - 4 łyżki kukurydzy
- garść ulubionych kiełków
- Najpierw ugotowałam ryż.
- Wsypałam go do garnka, wlałam bulion, dodałam wodę z kiszenia pomarańczy oraz posiekaną kiszoną pomarańczę.
- Gotowałam na małym ogniu 10 minut, potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam ryż pod przykryciem.
- Papryki pokroiłam w kostkę, chili drobno posiekałam.
- Boczniaki i grzyby leśne pokroiłam w paseczki.
- Posiekałam rozmaryn.
- Na patelni rozgrzałam masło i olej i podsmażyłam najpierw grzyby.
- Smażyłam nie mieszając jakieś 5 minut, zdjęłam z patelni.
- Teraz na patelni wylądowała papryka i chili, smażyłam aż zmiękła 3 minuty.
- Wlałam teraz sos sojowy, ostrygowy, dodałam rozmaryn, kukurydzę, sól czosnkową do smaku, pieprz czarny i gotowałam 3 minuty.
- Dołożyłam grzyby i gotowałam kolejne 3 minuty.
- Wymieszałam wszystko z ryżem, nałożyłam do miseczek i posypałam kiełkami.
Przepis kuchni azjatyckiej własny
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Nigdy nie słyszałam. Chętnie bym spróbowała tą potrawę.
OdpowiedzUsuńA jest pyszna i warto zajadać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.