Nie dość że on cudny to do tego przepyszny.
Łatwy w wykonaniu, pyszny w spożywaniu, szybkoznikający.
Spróbujcie a przepadniecie.
Pieróg petersburski.
Składniki: 6 porcji- 500 mleka
- 5 jajek
- 1 średnia główka kapusty białej
- 80 g boczku wędzonego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 opakowanie suchych drożdży instant - 7 g
- 50 ml esencji z herbaty
- 1/2 szklanki oleju
- olej do smażenia
- 950 g mąki pszennej T 650
- szczypta cukru
- sól morska
- pieprz czarny
- Mleko wymieszałam z 2 jajami, cukrem, olejem i 1 łyżeczką soli.
- Dodałam mąkę ale dodajcie ją stopniowo bo czasami wychodzi mniej, czasami więcej.
- Dodawałam mąkę i wyrobiłam elastyczne i miękkie ciasto..
- Wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- 3 Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kosteczkę.
- Kapustę poszatkowałam i przelałam zimną wodą.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojony w kostkę boczek, potem dodałam kapustę, wlałam bulion a jak zmiękła dodałam posiekane jaja.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Zrobiłam esencję z herbaty: 1 łyżeczkę czarnej herbaty zalałam 1/4 szklanki wrzącej wody, nakryłam.
- Ciasto podzieliłam na dwie części i każdą rozwałkowałam na duży placek.
- Jeden placek ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyłam farsz ,rozsmarowałam zostawiając brzeg około 3 cm.
- Na placku dolnym położyłam drugi placek, docisnęłam brzegi aby się nie rozkleiły podczas pieczenia.
- Pozostawiłam do wyrastania na 50 minut.
- Wierzch pieroga posmarowałam esencją z herbaty.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Przepis kuchni rosyjskiej
2 komentarze
Na te Święta śniegu mnóstwo,
OdpowiedzUsuńNiech opuści Was ubóstwo,
Niech zagości radość w koło,
Ma być pięknie i wesoło.
I do szopki podążajcie,
Pokłon bijcie i ufajcie,
Że ten Jezus malusieńki
Spełni Wam życzenia wszelkie.
Dziękuję i życzę dużo spokoju i radości.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.