Szybki obiad na talerzu, szybki i przepyszny.
Zakupić trzeba duże pieczarki aby zmieścić do środka dużo farszu a potem zajadać pyszny obiad.
Udało mi się zakupić botwinkę i to dość smakowitą i stąd danie.
Ewentualnie można dodać posiekanego buraka.
Zachęcam do zrobienia.
Pieczarki z botwinką.
Składniki:- 5 dużych pieczarek grillowych
- oliwa do spryskania pieczarek
- 100 g kuskusu
- bulion 1 cm ponad powierzchnię kuskusu
- 65 g specku
- 1 pęczek botwinki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól morska
- pieprz czarny
- 150 g rolady koziej dojrzewającej
- listki tymianku
Przygotowanie dania:
- Zalałam kuskus bulionem, wymieszałam i nakryłam talerzem aby się ugotował na 10 minut.
- Z pieczarek wycięłam ogonki i wnętrze spryskałam oliwą.
- Posiekałam speck i wysmażyłam na patelni.
- Botwinkę posiekałam, dodałam na patelnię razem z olejem i smażyłam aż buraczki zmiękły.
- Posiekałam ogonki pieczarek i dodałam na patelnię.
- Dodałam sól, pieprz, ocet balsamiczny i smażyłam jeszcze 3 minuty, wystudziłam.
- Wymieszałam kuskus z burakami i nakładałam do kapeluszy grzybów.
- Farsz dobrze ugniotłam aby się nie rozsypał a na wierzchu ułożyłam kawałek rolady koziej.
- Piekłam pieczarki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
- Na talerzu posypałam listkami tymianku.
Przepis własny
8 komentarze
Coś prostego i smacznego, szkoda więc nie wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńOj szkoda więc wypróbuj Iwona i daj znać czy smakowały?
UsuńNigdy takich nie robiłam. Zapowiadają się smacznie
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo więc warto je zajadać.
UsuńKocham nadziewane pieczarki.
OdpowiedzUsuńClaudio jak się cieszę. Coś w końcu wybrałaś. Pozdrawiam.
UsuńNiebawem robię! dzięki!
OdpowiedzUsuńMiło mi, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.