środa, 7 grudnia 2022

Pieczarki nadziewane botwinką i kuskusem

Szybki obiad na talerzu, szybki i przepyszny.
Zakupić trzeba duże pieczarki aby zmieścić do środka dużo farszu a potem zajadać pyszny obiad.
Udało mi się zakupić botwinkę i to dość smakowitą i stąd danie.
Ewentualnie można dodać posiekanego buraka.
Zachęcam do zrobienia.
Pieczarki z botwinką.
Składniki:
  • 5 dużych pieczarek grillowych
  • oliwa do spryskania pieczarek
  • 100 g kuskusu
  • bulion 1 cm ponad powierzchnię kuskusu
  • 65 g specku
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 150 g rolady koziej dojrzewającej
  • listki tymianku
Przygotowanie dania:
  • Zalałam kuskus bulionem, wymieszałam i nakryłam talerzem aby się ugotował na 10 minut.
  • Z pieczarek wycięłam ogonki i wnętrze spryskałam oliwą.
  • Posiekałam speck i wysmażyłam na patelni.
  • Botwinkę posiekałam, dodałam na patelnię razem z olejem i smażyłam aż buraczki zmiękły.
  • Posiekałam ogonki pieczarek i dodałam na patelnię.
  • Dodałam sól, pieprz, ocet balsamiczny i smażyłam jeszcze 3 minuty, wystudziłam.
  • Wymieszałam kuskus z burakami i nakładałam do kapeluszy grzybów.
  • Farsz dobrze ugniotłam aby się nie rozsypał a na wierzchu ułożyłam kawałek rolady koziej.
  • Piekłam pieczarki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
  • Na talerzu posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesień

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger