Fajne lekkie śniadanie po świątecznym objadaniu się.
Przepis pochodzi z książki "Żydzi od kuchni" Hanny Merlak.
Ja podałam pastę na bagietkach hiszpańskich z fasolką szparagową, oczywiście o tej porze roku mrożoną, jak podaje autorka.
Polecam gorąco.
Pasta jajeczna.
- 3 jaja na twardo
- 1 cebula
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa do skropienia
- fasolka szparagowa żółta do podania
- bagietka do podania
- szczypiorek
- Ugotowałam jaja na twardo, ostudziłam i obrałam.
- Starłam jaja na tarce o grubych oczkach.
- Dodałam sól, pieprz, oliwę i dokładnie wymieszałam.
- Posiekałam garść ugotowanej fasolki szparagowej i dodałam do pasty, wymieszałam.
- Posmarowałam pastą bagietkę, posypałam posiekanym szczypiorkiem i dodatkowo podałam więcej fasolki.
Przepis kuchni żydowskiej.
2 komentarze
Bardzo ciekawa pasta jajeczna. Nigdy nie robiłam z fasolka szparagową.
OdpowiedzUsuńDorotko!
Życzę Wam, aby ten Nowy Rok 2023 był rokiem pełnym zdrowia, miłości, szczęścia, radości i wszelkiej pomyślności.
Przesyłam moc uścisków i serdecznych pozdrowień:)
Dziękuję bardzo, nie Wam się darzy w Nowym Roku w zdrowiu i szczęściu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.