piątek, 23 grudnia 2022

Omlet na słodko, z macą po żydowsku

A może dziś takie śniadanie zjemy?
Omlet po żydowsku jest przepyszny zarówno na ostro jak i słodko.
Zakupiłam cudowny dżem z gruszek Rocha z porto i właśnie jego podałam do omletu.
Polecam te omlety bo są przepyszne, puszyste, delikatne, idealne.
Omlet na słodko po żydowsku.
Składniki:
  • 4 duże jaja
  • 6 płatów macy o wymiarach 10 x 16 cm
  • 2 łyżki miodu
  • mleko 
  • masło do smażenia
Do podania: 
  • dżem z gruszek Rocha z porto
Przygotowanie omletu:
  • Połamałam macę na kawałki nie za duże, nie bardzo miałko.
  • Zalałam mlekiem a po 10 minutach odlałam mleko i odcisnęłam trochę macę.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Żółtka utarłam z miodem, wymieszałam z macą.
  • Dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam łyżkę masła, wylałam masę na patelnię.
  • Smażyłam na małym ogniu pod przykryciem aż omlet zrumienił się pod spodem, trwa to jakieś 8 - 10 minut a potem przewróciłam i smażyłam po drugiej stronie, jakieś 3 - 4 minuty.
  • Podałam z dżemem z gruszek Rocha z porto.
Smacznego
Przepis kuchni żydowskiej
"Podróże małe i duże"
O poranku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger