A może dziś takie śniadanie zjemy?
Omlet po żydowsku jest przepyszny zarówno na ostro jak i słodko.
Zakupiłam cudowny dżem z gruszek Rocha z porto i właśnie jego podałam do omletu.
Polecam te omlety bo są przepyszne, puszyste, delikatne, idealne.
Omlet na słodko po żydowsku.
- 4 duże jaja
- 6 płatów macy o wymiarach 10 x 16 cm
- 2 łyżki miodu
- mleko
- masło do smażenia
Do podania:
- dżem z gruszek Rocha z porto
- Połamałam macę na kawałki nie za duże, nie bardzo miałko.
- Zalałam mlekiem a po 10 minutach odlałam mleko i odcisnęłam trochę macę.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Żółtka utarłam z miodem, wymieszałam z macą.
- Dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam łyżkę masła, wylałam masę na patelnię.
- Smażyłam na małym ogniu pod przykryciem aż omlet zrumienił się pod spodem, trwa to jakieś 8 - 10 minut a potem przewróciłam i smażyłam po drugiej stronie, jakieś 3 - 4 minuty.
- Podałam z dżemem z gruszek Rocha z porto.
Przepis kuchni żydowskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.