czwartek, 1 grudnia 2022

Naleśniki z soczewicy

Naleśniki z soczewicy czyli z mąki z soczewicy czerwonej.
Udało mi się zakupić i polecam serdecznie taką mąkę.
Naleśniki wyszły super a nadzienie serowo - warzywne powoduje że smakują obłędnie.
Próbujemy?
Naleśniki soczewicowe.

Składniki: 6 sztuk ok. 20 cm 
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki z czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1 i 1/2 szklanki napoju z nerkowców
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajo
Nadzienie:
  • 15 papryczek Padron
  • 1 łyżeczka oleju
  • ok. 1/2 szklanki startego cheddara
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listki świeżego tymianku

Przygotowanie naleśników:
  • Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i odstawiłam na 5 minut.
  • Patelnię posmarowałam olejem, dobrze rozgrzałam i wylewałam chochelkę ciasta.
  • Rozprowadziłam ją na całą patelkę.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie nadzienia:
  • Padrony pokroiłam na kawałki 1 cm i podsmażyłam na oleju.
  • Awokado obrałam i rozgniotłam widelcem z sokiem z cytryny.
  • Na naleśniku rozprowadziłam pastę z awokado, ułożyłam podsmażone padrony i posypałam startym cheddarem.
  • Posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Jesienna Grabia

2 komentarze

  1. Prezentują się bardzo pysznie. Nie kombinowałam jeszcze z taką mąką. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger