Naleśniki z soczewicy czyli z mąki z soczewicy czerwonej.
Udało mi się zakupić i polecam serdecznie taką mąkę.
Naleśniki wyszły super a nadzienie serowo - warzywne powoduje że smakują obłędnie.
Próbujemy?
Naleśniki soczewicowe.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki z czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- ok. 1 i 1/2 szklanki napoju z nerkowców
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajo
Nadzienie:
- 15 papryczek Padron
- 1 łyżeczka oleju
- ok. 1/2 szklanki startego cheddara
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- listki świeżego tymianku
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i odstawiłam na 5 minut.
- Patelnię posmarowałam olejem, dobrze rozgrzałam i wylewałam chochelkę ciasta.
- Rozprowadziłam ją na całą patelkę.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie nadzienia:
- Padrony pokroiłam na kawałki 1 cm i podsmażyłam na oleju.
- Awokado obrałam i rozgniotłam widelcem z sokiem z cytryny.
- Na naleśniku rozprowadziłam pastę z awokado, ułożyłam podsmażone padrony i posypałam startym cheddarem.
- Posypałam listkami tymianku.
Przepis własny
2 komentarze
Prezentują się bardzo pysznie. Nie kombinowałam jeszcze z taką mąką. :)
OdpowiedzUsuńJa ją często używałam ale w tej wersji pierwszy raz i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.