Tak oto nastał ostatni miesiąc w roku i nasze ostatnie blogowe wypiekanie w Piekarni Amber.
Śnieg zasnuł łąki, pola, lasy i mniej radośnie ulice, drogi.
Jednak w cieple piekarnika czas płynie miło i tak oto we wspólnym pieczeniu powstał ten magiczny wypiek jakim jest mini chlebek.
Powstał on z przepisu Sonji z bloga Cookie and Co.
Chleb jest tak magiczny i tak mało pracochłonny że upieczcie go sobie na święta bo: w święta gdy na stole smakołyków dużo a ktoś chciałby zjeść chlebka, ułamie kawałek i zaspokoi swój apetyt, albo gdy mróz za oknem i trzeba rozgrzać brzuchy wystarczy rozpuścić ser w Fondue i maczać kawałeczki pieczywa i zajadać ze smakiem.
Chleb ma chrupiącą skórkę i mięciutki, sprężysty miękisz, jest znakomity.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Moim koleżankom i kolegom piekarzom życzę udanego wypoczynku świątecznego i radosnego, ciepłego skoku w 2023 rok.
Niech nam się upiecze Drodzy!
Niech nam się upiecze Drodzy!
Mini chleb bez wyrabiania składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550 lub pszennej chlebowej T 750
- 320 g wody
- 10 g słodu obojętnego lub ekstraktu słodu jęczmiennego lub miodu
- 1 g świeżych drożdży lub 30 g Lievito Madre bardzo aktywnego
- 10 g oliwy lub neutralnego oleju
- 11 g soli
- mąka durum do podsypywania
- ew. czosnek lub zioła do ciasta według smaku - ja dałam łyżeczkę czosnku granulowanego
Mini chleb bez wyrabiania przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszałam krótko ale dokładnie rękoma na jednolite ciasto.
- Można użyć robota lub Thermomixu.
- Pozostawiłam do wyrastania w lekko naoliwionej misce na 12 - 14 godzin w temperaturze 22 - 24 stopnie.
- Miskę nakryłam folią.
- Podczas wyrastania dobrze jest złożyć ciasto trzykrotnie.
- Ja zrobiłam ciasto o 22 wieczorem więc nie dotykałam go do 7 rano a potem złożyłam je o 7:30, 8:30 i 9:30.
- Ciasto wyjmowałam z miski na blat posypany mąką i rozciągałam składając do środka, na cztery strony świata.
- Sposób składania pokazała Sonja na swoim blogu, jeśli ktoś ma ochotę to warto tam zajrzeć.
- Po czasie wyrastania wyjęłam delikatnie szpatułką ciasto wprost na papier do pieczenia wysypany mąką z pszenicy durum i delikatnie rozwałkowałam przesypując mąką.
- Rozwałkowałam ciasto chlebowe na prostokąt wielkości 32 x 35 cm.
- Można też z ciasta uformować okrągłe placki.
- Wierzch i boki ciasta obficie posypałam mąką.
- Teraz radełkiem do faworków nacięłam ciasto w prostokąty, jakie chcecie i jakie będą Wam użyteczne.
- Pozostawiłam ciasto pod przykryciem na 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół, można nastawić termoobieg i temperaturę 230 C.
- Do środka piekarnika wstawiłam foremkę z wodą aby grzała się razem z wnętrzem.
- W razie potrzeby po wyrośnięciu można naciąć ciasto jeszcze raz jeśli za bardzo się posklejało a duże pęcherze powietrza w cieście należy przekłuć igłą.
- Piekłam chleb przez 10 minut z parą, po czym otworzyłam drzwiczki, wypuściłam parę, wyjęłam formę z wodą, obniżyłam temperaturę do 210 C lub termoobieg do 190 C i piekłam jeszcze kolejne 10 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
- Potem to już tylko zajadać i cieszyć się smakiem.
Przepis od Sonji.
Mini chlebek na blogach:
Kuchnia GuciaKuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
6 komentarze
Wspaniale Ci się upiekł. Cieszę się, że tak dobrze został przyjęty. Dziękuję za wspólne wypiekanie w Piekarni w całym 2022. Do upieczenia w styczniu.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję za cały rok i wspaniałe wypiekanie.
UsuńWspaniałe, równiutkie kostki chlebowe i zazdroszczę tych sosów. Spokojnego przygotowań i radosnych Świąt i do kolejnego spotkania w nowym roku.
OdpowiedzUsuńAdam, dziękuję i do Siego Roku!
UsuńŚwietny chlebek. Nigdy nie wpadłam na taki pomysł. Będę musiała wypróbować
OdpowiedzUsuńO tak, jest pyszny i polecam Marto do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.