niedziela, 18 grudnia 2022

Kolokithokeftedes czyli placuszki z cukinii

Te pyszne placuszki smakują wybornie przez cały rok czy to latem czy zimą.
Przepis na nie pochodzi z książki "Czas na Grecję".
Szybko się je przyrządza i nie trzeba dużo czasu aby na talerzu znalazły się małe, pyszne placuszki.
Polecam gorąco.
Placuszki z cukinii po grecku.

Składniki:
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 150 g sera feta
  • 100 g cebuli dymki
  • 50 g koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe jaja
  • 75 g kaszy manny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • 50 g mąki pszennej T 650
  • olej do smażenia
Przygotowanie placków:
  • Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, posoliłam, wymieszałam i umieściłam na sicie, odstawiłam na 30 minut aby cukinia puściła soki.
  • Fetę pokruszyłam do miseczki.
  • Dodałam do sera posiekany koperek, dymkę i czosnek, wymieszałam.
  • Odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię i dodałam do miski.
  • Dodałam także kaszę mannę, gałkę muszkatołową oraz pieprz, wymieszałam i odstawiłam na 10 minut.
  • Z masy formowałam placuszki, obtaczałam je w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z kawałkami fety i czarnymi oliwkami.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
"Podróże małe i duże"
Synagoga w Milejczycach woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger