Te pyszne placuszki smakują wybornie przez cały rok czy to latem czy zimą.
Przepis na nie pochodzi z książki "Czas na Grecję".
Szybko się je przyrządza i nie trzeba dużo czasu aby na talerzu znalazły się małe, pyszne placuszki.
Polecam gorąco.
Placuszki z cukinii po grecku.
- 1 nieduża cukinia
- 1 płaska łyżeczki soli
- 150 g sera feta
- 100 g cebuli dymki
- 50 g koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe jaja
- 75 g kaszy manny
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- 50 g mąki pszennej T 650
- olej do smażenia
- Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, posoliłam, wymieszałam i umieściłam na sicie, odstawiłam na 30 minut aby cukinia puściła soki.
- Fetę pokruszyłam do miseczki.
- Dodałam do sera posiekany koperek, dymkę i czosnek, wymieszałam.
- Odcisnęłam z nadmiaru soku cukinię i dodałam do miski.
- Dodałam także kaszę mannę, gałkę muszkatołową oraz pieprz, wymieszałam i odstawiłam na 10 minut.
- Z masy formowałam placuszki, obtaczałam je w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z kawałkami fety i czarnymi oliwkami.
Przepis kuchni greckiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.