Będzie pyszne śniadanie, obiad albo kolacja, jak lubicie i wolicie.
Dodatek sproszkowanej papryki robi tutaj całą robotę, pachnie w całym domu.
Warto sobie takie przygotować.
Danie przypominające szakszukę tylko na sposób węgierski.
Jajka po węgiersku.
- 4 jaja
- 4 duże pomidory
- 1 duża czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypiorek do posypania
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanym maśle aż się zeszkliła.
- Paprykę pokroiłam w paski a pomidory w plastry.
- Gdy cebula się zeszkliła dodałam paprykę, smażyłam 2 minuty i dodałam pomidory.
- Dusiłam pod przykryciem 3 minuty, potem zdjęłam pokrywkę i smażyłam jeszcze chwilę aby sos zgęstniał.
- Doprawiłam solą i pierzem do smaku.
- Na wierzchu ostrożnie wbiłam jaja, oprószyłam je solą i obficie papryką czerwoną i smażyłam aż białka się ścięły.
- Przed podaniem posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Przepis kuchni węgierskiej
2 komentarze
Coś pysznego dla wielbicieli jajek i takich potraw. Wypróbuję przepis na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńNie zapomnij napisać jak smakowało. Pozdrawiam Martyna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.