Buraki podane w chrupiącym cieście z kremową ricottą to danie idealne.
Przepis pochodzi z kuchni palestyńskiej z książki Samiego Tamimi i Sary Wigley "Palestyna".
Polecam gorąco na chłodne dni.
W moim przepisie zwiększyłam ilość ciasta bo dla nas było za mało do tej ilości farszu.
Galette z burakami.
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej T 650
- 70 g mąki pszennej razowej
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej w płatkach
- 1 łyżka listków oregano
- 1 i 1/2 łyżeczki listków tymianku
- 230 g zimnego masła
- 120 ml lodowatej wody
Nadzienie:
- 300 g upieczonych buraków
- 15 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka za'ataru
- 5 g liści natki pietruszki
- 5 g listków oregano
- 60 g ricotty
- 2 ząbki czosnku
- 90 g fety
- 1 jajo
- 15 g płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki listków tymianku
- sól morska
- czarny pieprz
- Posiekałam drobno zioła, wsypałam do miski.
- Dodałam mąki, cukier, sól i posiekane zimne masło, zagniotłam kruszonkę.
- Teraz wlewałam zimną wodę i zarobiłam szybko ciasto.
- Owinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
- Rozwałkowałam je na nieregularne koło o średnicy ok. 28 cm wprost na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie nadzienia:
- Upieczone, obrane i ostudzone buraki pokroiłam na plastry.
- Wymieszałam je z szczyptą czarnego pieprzu, szczyptą soli i łyżką oliwy.
- Na patelni rozgrzałam masło i 1 łyżkę oliwy i smażyłam cebulę pokrojoną w plastry aż zmiękła i zrumieniła się.
- Dodałam do niej cukier, ocet i szczyptę soli i gotowałam aż większość płynu odparowała.
- Wymieszałam z 1 łyżeczką za'ataru, posiekaną natką pietruszki i oregano.
- Ricottę wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
Przygotowanie galette:
- Na spodzie ciasta ułożyłam połowę cebuli.
- Potem rozłożyłam fetę i ricottę.
- Na środku ułożyłam plastry buraka, posypałam je resztą cebuli.
- Zagięłam brzegi do środka jak na zdjęciu i wierzch posypałam resztą fety.
- Teraz wstawiłam blachę z galette na 30 minut do lodówki.
- Posmarowałam brzegi ciasta roztrzepanym jajem.
- Potem piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 30 minut.
- Po upieczeniu skropiłam wierzch miodem, oliwą i posypałam 2 łyżeczkami za'ataru.
- Przed podaniem posypałam listkami tymianku.
Przepis kuchni palestyńskiej
4 komentarze
Pysznie to wygląda. Jadłam kiedyś galette ze śliwkami i cynamonem, pyszna wersja na słodko.
OdpowiedzUsuńA tym razem na ostro, przepysznie i zdrowo. Polecam Iwona.
UsuńNigdy nie jadłam. Wygląda ekstra
OdpowiedzUsuńWarto skosztować Łucjo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.