sobota, 10 grudnia 2022

Chlebki pita po grecku

Przepis na te cudne chlebki pochodzi z książki George Calombarisa "Kuchnia grecka".
Są pyszne, puchate i można nie tylko zajadać je same ale do środka włożyć co nam w duszy gra.
Ciasto dojrzewa w lodówce i dzięki temu ma głęboki, niepowtarzalny smak.
Polecam gorąco.
Chlebki pita.

Składniki:
  • 1 łyżka soli w płatkach
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 4 szklanki ok. 600 g mąki pszennej T 00
  • semolina do podsypywania
  • oliwa w sprayu

Przygotowanie chlebków:
  • Sól, drożdże, oliwę, miód, jogurt, 2 szklanki mąki i 300 ml ciepłej wody zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Nakryłam pojemnik folią i wstawiłam do lodówki na 12 godzin, u mnie cała noc.
  • Następnego dnia dodałam 2 szklanki mąki i na wolnych obrotach robota wyrabiałam aż mąka została cała wchłonięta.
  • Potem zwiększyłam obroty robota do średnich i wyrabiałam 2 - 3 minuty aby ciasto zaczęło odchodzić od ścianek misy.
  • Ciasto jest lepkie ale nie klejące.
  • Teraz ugniatałam na blacie rękoma ok. minuty aby ciasto było gładkie i elastyczne.
  • Podzieliłam ciasto na 8 części i z każdej zrobiłam kulkę.
  • Podsypując semoliną rozwałkowałam kulki na placki o grubości 5 mm.
  • Ponakłuwałam placki widelcem i ułożyłam na blaszce aby urosły na 30 minut.
  • Rozgrzałam płytę grillową, spryskałam ją oliwą i grillowałam chlebki z obu stron po 2 minuty.
  • Chlebki nabierają charakterystycznych pasków grillowych.
  • Myślę że spokojnie można to zrobić na spryskanej patelni normalnej.
  • Najlepiej smakują od razu ale potem odgrzane przed podaniem są równie pyszne.
Smacznego
Przepis kuchni greckiej
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger