Na świąteczny stół? warto upiec sobie takie ciasto.
Jest lżejsze nic tradycyjne brownie i nie twardnieje jak tradycyjne ciasto.
Do niego podałam sos truskawkowy ale tutaj jak chcecie i lubicie, może być z innego owocu lub z kulką lodów waniliowych.
Brownie z awokado.
- 1 dojrzałe średnie awokado
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków lub ksylitolu
- 1/2 szklanki brązowego cukru muscovado
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- garść chocolate chips lub posiekanej deserowej czekolady
- 100 g truskawek
- 1 łyżka miodu
- Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę i łyżką wyjęłam miąższ.
- Zblendowałam.
- Jaja ubiłam na puszystą masę ale nie do białości z cukrem muscovado i ksylitolem.
- Do jaja dodałam awokado, sól i wanilię, wymieszałam.
- Teraz dodałam przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszałam.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam ciasto a na wierzchu posypałam groszkami czekoladowymi.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Truskawki rozgniotłam widelcem z miodem i podałam do ciasta.
4 komentarze
Takiego brownie jeszcze nie spotkałam. Jestem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńNie przekonasz się dopóki nie spróbujesz, polecam do wypieku.
UsuńPysznie się zapowiada. Idealny do kawki
OdpowiedzUsuńTo prawda, smakuje obłędnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.