środa, 21 grudnia 2022

Brownie z awokado i sosem truskawkowym

Na świąteczny stół? warto upiec sobie takie ciasto.
Jest lżejsze nic tradycyjne brownie i nie twardnieje jak tradycyjne ciasto.
Do niego podałam sos truskawkowy ale tutaj jak chcecie i lubicie, może być z innego owocu lub z kulką lodów waniliowych.
Brownie z awokado.

Składniki: forma 24 x 15 cm
  • 1 dojrzałe średnie awokado
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru muscovado
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • garść chocolate chips lub posiekanej deserowej czekolady
Sos:
  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie ciasta:
  • Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę i łyżką wyjęłam miąższ.
  • Zblendowałam.
  • Jaja ubiłam na puszystą masę ale nie do białości z cukrem muscovado i ksylitolem.
  • Do jaja dodałam awokado, sól i wanilię, wymieszałam.
  • Teraz dodałam przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszałam.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam ciasto a na wierzchu posypałam groszkami czekoladowymi.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Truskawki rozgniotłam widelcem z miodem i podałam do ciasta.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Synagoga w Tykocinie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger