Kolejna pyszna zupa na talerzach a przepis zaraz podam.
Jest aromatyczna, kremowa a dodatek kaszy sprawia że nabiera swoistego charakteru.
Polecam do wypróbowania.
Zupa grzybowo - pomidorowa.
Składniki:Kasza:
- 1 łyżka oleju
- 1 por
- 1 cebula
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- sól morska
Zupa:
- 1000 ml bulionu grzybowego
- 2 ziemniaki w kostkę
- 700 g passaty pomidorowej z bazylią
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- Pokroiłam w plasterki pora i posiekałam cebulę.
- Podsmażyłam je na oleju aż się zeszkliły.
- Teraz wsypałam kaszę i smażyłam jeszcze 2 minuty.
- Wlałam wodę i pod przykryciem gotowałam 15 minut.
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, ugotowałam w bulionie grzybowym.
- Dodałam passatę, doprawiłam solą ,pieprzem i cukrem do smaku i zagotowałam.
- Potem zmiksowałam całość na gładki krem.
- 1/3 kaszy wrzuciłam do zupy, zagotowałam.
- Na talerzu wlałam zupę i ułożyłam porcje kaszy.
Przepis własny
2 komentarze
Jestem zaskoczona nigdy nie słyszałam o tej zupie
OdpowiedzUsuńSkoro napisałam że to mój przepis autorski słyszeć raczej o niej nie mogłaś. A teraz zapraszam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.