Zakupiłam taki piękny, wężowy baklażan i czym prędzej przerobiłam go na danie z makaronem.
Warto poszukać bo jest bardzo smakowity.
Polecam gorąco.
Makaron z bakłażanem.
- 200 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem i czosnkiem
- 300 g bakłażana wężowego
- 400 g - 1 puszka bobu zielonego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka ramiro
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka płatków jalapeno
- natka pietruszki do posypania
- 100 ml sos słodko - kwaśnego
- sól morska
- kilka kropli soku z cytryny
- Bakłażana pokroiłam w plastry i podsmażyłam na oliwie aż stał się rumiany.
- Odcedziłam bób, cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w paski.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim cebulę, 2 minuty, paprykę 3 minuty, dodałam podsmażonego bakłażana i smażyłam 3 minuty.
- Teraz wlałam sos słodko - kwaśny i dodałam sól, jalapeno, cynamon, kmin, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bób i smażyłam 2 minuty.
- Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z bakłażanem, dodałam sok z cytryny do smaku.
- Na talerzu posypałam makaron natką pietruszki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.