Stir fry czyli szybkie smażenie, jeśli wcześniej macie przygotowane składniki.
Dlatego wcześniej trzeba ugotować fasolkę, brukselkę i bulgur a potem będzie szybko.
Po kolei na patelnię wrzucamy składniki i potrawa gotowa.
Polecam serdecznie i zapraszam do stołu.
Stir fry warzywne.
Składniki: 4 porcje
Przygotowanie dania:
- 200 g brukselki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki suchego bulguru
- 3/4 szklanki bulionu
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała papryczka habanero bez pestek
- 1 średni por
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oliwy
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 5 łyżek sosu teriyaki
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 kiszone jabłko
- natka pietruszki
Przygotowanie dania:
- Jak już wspomniałam wcześniej ugotowałam bulgur w bulionie drobiowym.
- Ugotowałam brukselkę i fasolkę szparagową.
- Ja miałam małe brukselki i dlatego gotowałam je całe, można przekroić na połówki.
- Pokroiłam paprykę w cieniutkie paseczki, posiekałam habanero.
- Boczek pokroiłam w paseczki.
- Jabłko kiszone pokroiłam w słupki.
- Posiekałam natkę pietruszki.
- Najlepiej smażyć danie w woku, ale można też użyć dużej patelni.
- Do woka wlałam olej i oliwę, wrzuciłam paski boczku i smażyłam chwilę aż się podsmażyły.
- Teraz wrzuciłam pora pokrojonego w słupki, paprykę i habanero, smażyłam 2 minuty.
- Dodałam brukselkę i fasolkę, smażyłam minutę.
- Dodałam jabłko i sos teriyaki, smażyłam minutę.
- Wymieszałam z bulgurem, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Danie gotowe na talerzu posypałam natką pietruszki.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.