wtorek, 22 listopada 2022

Pieczone włoskie bułeczki

Są pyszne, leciutkie, znakomicie mogą służyć jak bułki do burgerów.
W oryginale powinny być pieczone w specjalnej patelni zwanej tagellierą.
Jednak wybornie smakują w wersji pieczonej w piekarniku.
Crescenine modenesi - włoskie bułeczki.

Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 200 g mleka
  • 100 g wody
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 8 g świeżych drożdży
  • 10 g soli

Przygotowanie bułek:
  • Drożdże rozpuściłam w odrobinie wody.
  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam mleko, wodę, drożdże i oliwę, wymieszałam.
  • Dodałam sól i wyrabiałam do momentu aż ciasto stało się elastyczne i odchodziło od ścianek misy.
  • Ciasto odstawiłam na 2 - 3 godziny aby wyrosło.
  • Potem wyjęłam je na blat, zagniotłam i podzieliłam na 10 części.
  • Z każdej zrobiłam kulkę, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam do wyrastania na 30 minut.
  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 15 - 20 minut.
  • Upieczone studziłam na kratce.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger