Dziś pomysł od samego Nigela Slatera z jego książki "Zielona uczta. Jesień, zima".
Kremowa dynia polana syropem smakuje obłędnie a podana z kuskusem dopełnia danie.
Spróbujcie koniecznie.
Pieczona dynia.
- ok. 1000 g dyni ze skórką ale bez pestek
- 60 ml oliwy
- 1 łyżka za'ataru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 65 g kuskusu
- 1/2 pęczka natki kolendry
- kilka łodyżek natki pietruszki
Dressing:
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki syropu daktylowego
- 5 łyżek oliwy
- so z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
- Czosnek przecisnęłam przez praskę i wymieszałam z oliwą, syropem daktylowym, sokiem z cytryny i musztardą, odstawiłam.
Przygotowanie kuskusu:
- Wsypałam kuskus do miski, posoliłam i zalałam wrzącą wodą 1 cm nad kaszę, przykryłam talerzem i zostawiłam na 10 minut.
- Potem przemieszałam go widelcem, dodałam posiekaną natkę i kolendrę, wymieszałam.
- Doprawiłam solą i pieprzem.
Przygotowanie dyni:
- Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Ja miałam dynię piżmową ale tutaj weźcie taką jaką lubicie.
- Pokroiłam ją na półplastry, ułożyłam na blaszce do pieczenia.
- Za'atar, oliwę i płatki chili wymieszałam i polałam dynię.
- Piekłam ok. 30 - 40 minut, dynia ma być szklista i rumiana.
- Wyłożyłam kuskus na talerz, ułożyłam półksiężyce dyniowe i polałam dressingiem.
Przepis Nigel Slater
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.