Białą kiełbasę zajadamy przeważnie na Wielkanoc a w innym czasie jest jakoś pomijana.
Ja dziś podam przepis jak zrobić żeby była równie pyszna i smakowała zawsze.
Tym razem będzie pieczona z warzywami i będzie pysznie.
Biała kiełbasa z warzywami.
Składniki:- ok. 1000 g białej kiełbasy surowej
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 niedużej białej rzodkwi
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól morska
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
- listki tymianku
- Kiełbaski ponakłuwałam na całej długości widelcem.
- Ułożyłam je w brytfance jedną obok drugiej.
- Pokroiłam w paski papryki, rzodkiew, marchew pokroiłam w plastry.
- Chili bez pestek pokroiłam w kosteczkę.
- Cebulkę pokroiłam w ćwierćplasterki.
- Warzywa wymieszałam z solą i wędzoną papryką i wyłożyłam je na kiełbaskę.
- Polałam całość bulionem.
- Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 15 minut pod przykryciem i ok. 20 - 30 minut bez przykrycia polewając kiełbaski sokiem z warzyw aż kiełbaski się zrumieniły.
- Można wstawić pod grill na 5 minut.
- Posypałam tymiankiem.
Przepis własny.
2 komentarze
Kiełbasę jadam sporadycznie. Jednak taką z warzywami chętnie przyrządzę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jesiennie:)
I ja pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.