wtorek, 1 listopada 2022

Pieczona biała kiełbasa z warzywami

Białą kiełbasę zajadamy przeważnie na Wielkanoc a w innym czasie jest jakoś pomijana.
Ja dziś podam przepis jak zrobić żeby była równie  pyszna i smakowała zawsze.
Tym razem będzie pieczona z warzywami i będzie pysznie.
Biała kiełbasa z warzywami.
Składniki:
  • ok. 1000 g białej kiełbasy surowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 niedużej białej rzodkwi
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól morska
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • listki tymianku
Przygotowanie dania:
  • Kiełbaski ponakłuwałam na całej długości widelcem.
  • Ułożyłam je w brytfance jedną obok drugiej.
  • Pokroiłam w paski papryki, rzodkiew, marchew pokroiłam w plastry.
  • Chili bez pestek pokroiłam w kosteczkę.
  • Cebulkę pokroiłam w ćwierćplasterki.
  • Warzywa wymieszałam z solą i wędzoną papryką i wyłożyłam je na kiełbaskę.
  • Polałam całość bulionem.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 15 minut pod przykryciem i ok. 20 - 30 minut bez przykrycia polewając kiełbaski sokiem z warzyw aż kiełbaski się zrumieniły.
  • Można wstawić pod grill na 5 minut.
  • Posypałam tymiankiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Alstremeria

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger