Przepis na pasztet pochodzi z bloga RafalCook i jak napisał Rafał: pasztet to mieszanka mięsa, drobiu, ryb i tłuszczu.
Dlatego danie które widzimy pasztetem można nazwać.
Jest pyszny więc zakasać mi tu rękawy i zabieramy się za robienie dania.
Pasztet z ryby.
- 1 zielony ogórek
- 2 - 3 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 300 g wędzonego pstrąga - 1 duża ryba
- 3 łodygi szczypiorku
- 1 - 2 szalotki bananowe
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 150 g crème fraîche - lekko kwaśna śmietana ok 30 %
- dowolne pieczywo
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo zmielony
- Ogórka pokroiłam na mniejsze kawałki a potem wzdłuż na plastry, najlepiej robić to obieraczką do warzyw.
- Skropiłam ogórka octem, posypałam białym pieprzem, wymieszałam i odstawiłam.
- Posiekałam drobno szczypiorek i szalotkę.
- Pstrąga obrałam ze skóry i ości i podzieliłam na mniejsze kawałki.
- Teraz wymieszałam razem pstrąga, śmietanę, skórkę i sok z cytryny, szalotkę i szczypiorek.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Kromki chleba podpiekłam na suchej patelni, nałożyłam porcje pasztetu, na wierzchu ułożyłam plasterki ogórka.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.