wtorek, 8 listopada 2022

Paella z krewetkami, chorizo i grzybami orientalnymi

Taki pomysł miałam na paellę i powiem szczerze że to był bardzo dobry pomysł.
Paella zawsze smakuje wybornie a jak dodatkowo doda się nieoczywiste składniki wychodzi jeszcze pyszniej.
Zapraszam do kuchni.
Paella z krewetkami.

Składniki:
  • 200 g chorizo 
  • mix grzybów orientalnych - boczniak, nomeko, shitake, pieczarka dwuzarodnikowa - miałam mrożone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g ryżu do paelli 
  • 800 ml bulionu drobiowego 
  • szczypta szafranu
  • 200 g krewetek surowych

Przygotowanie paelli: patelnia lub paellera 26 cm
  • Pokroiłam chorizo w plasterki i wytopiłam na patelni, zdjęłam kiełbasę z patelni, tłuszcz zostawiając.
  • Na patelnię wlałam dodatkowo 1 łyżkę oliwy.
  • Posiekałam cebulę i czosnek, pokroiłam w kosteczkę paprykę i podsmażyłam na patelni.
  • Wrzuciłam rozmrożone grzyby i smażyłam 3 minuty.
  • Potem wlałam wino, dodałam paprykę w proszku i gotowałam aż wino odparowało.
  • Teraz dodałam przecier pomidorowy, wymieszałam i wsypałam ryż, smażyłam 3 minuty.
  • Dodałam na patelnię chorizo.
  • Bulion zagotowałam z szafranem i wlałam na patelnię.
  • Gotowałam 8 minut bez mieszania na dużym ogniu.
  • Krewetki oczyściłam i ułożyłam teraz na wierzchu ryżu dalej nie mieszając.
  • Patelnię szczelnie nakryłam folią aluminiową i gotowałam na małym ogniu jeszcze 6 - 7 minut.
  • Potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam patelnię na 5 minut aby ryż doszedł.



Smacznego
"Podróże małe i duże"
Jesień nad Grabią

2 komentarze

  1. Bardzo smakowita wersja tego dania. Chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger