Taki pomysł miałam na paellę i powiem szczerze że to był bardzo dobry pomysł.
Paella zawsze smakuje wybornie a jak dodatkowo doda się nieoczywiste składniki wychodzi jeszcze pyszniej.
Zapraszam do kuchni.
Paella z krewetkami.
- 200 g chorizo
- mix grzybów orientalnych - boczniak, nomeko, shitake, pieczarka dwuzarodnikowa - miałam mrożone
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/3 szklanki białego wina
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 300 g ryżu do paelli
- 800 ml bulionu drobiowego
- szczypta szafranu
- 200 g krewetek surowych
- Pokroiłam chorizo w plasterki i wytopiłam na patelni, zdjęłam kiełbasę z patelni, tłuszcz zostawiając.
- Na patelnię wlałam dodatkowo 1 łyżkę oliwy.
- Posiekałam cebulę i czosnek, pokroiłam w kosteczkę paprykę i podsmażyłam na patelni.
- Wrzuciłam rozmrożone grzyby i smażyłam 3 minuty.
- Potem wlałam wino, dodałam paprykę w proszku i gotowałam aż wino odparowało.
- Teraz dodałam przecier pomidorowy, wymieszałam i wsypałam ryż, smażyłam 3 minuty.
- Dodałam na patelnię chorizo.
- Bulion zagotowałam z szafranem i wlałam na patelnię.
- Gotowałam 8 minut bez mieszania na dużym ogniu.
- Krewetki oczyściłam i ułożyłam teraz na wierzchu ryżu dalej nie mieszając.
- Patelnię szczelnie nakryłam folią aluminiową i gotowałam na małym ogniu jeszcze 6 - 7 minut.
- Potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam patelnię na 5 minut aby ryż doszedł.
2 komentarze
Bardzo smakowita wersja tego dania. Chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńCieszę się że przypadła Tobie do gustu, jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.