Inspiracją do przepisu była książka "Żydzi od kuchni" Hanny Merlak.
Omlet jest przepyszny, puszysty, delikatny.
Ja ze swej strony dodałam aromatyczną salsę i smakowało wybornie, polecam.
Można też zrobić omlet na słodko.
Omlet po żydowsku.
Omlet:
- 6 kawałków macy 10 x 16 cm
- 4 jaja
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta soli
- mleko do namoczenia macy
Salsa:
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 duży pomidor
- 1 mała cebula
- 1 mały ogórek gruntowy lub kawałek wężowego
- sól morska
- pierz czarny
- 1 łyżka oliwy
- 5 - 6 listków bazylii
- Macę połamałam na kawałki, nie kruszyć, muszą być wyczuwalne kawałki.
- Zalałam macę mlekiem i odstawiłam na 15 minut.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam na sztywno.
- Odlałam mleko z macy, lekko odcisnęłam.
- Macę wymieszałam z żółtkami.
- Teraz dodałam ubite białka i delikatnie wymieszałam.
- Smażyłam na maśle na niewielkim ogniu z obu stron aż omlet był rumiany.
- Drobniutko posiekałam ogórki, pomidora, cebulę, wymieszałam.
- Dodałam oliwę, sól, pieprz i posiekaną bazylię, wymieszałam.
- Podałam salsę na omlecie.
Przepis kuchni żydowskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.