niedziela, 27 listopada 2022

Omlet po żydowsku z salsą

Inspiracją do przepisu była książka "Żydzi od kuchni" Hanny Merlak.
Omlet jest przepyszny, puszysty, delikatny.
Ja ze swej strony dodałam aromatyczną salsę i smakowało wybornie, polecam.
Można też zrobić omlet na słodko.
Omlet po żydowsku.

Składniki:
Omlet:
  • 6 kawałków macy 10 x 16 cm
  • 4 jaja
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli
  • mleko do namoczenia macy
Salsa:
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ogórek gruntowy lub kawałek wężowego
  • sól morska
  • pierz czarny
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 - 6 listków bazylii
Przygotowanie omletu:
  • Macę połamałam na kawałki, nie kruszyć, muszą być wyczuwalne kawałki.
  • Zalałam macę mlekiem i odstawiłam na 15 minut.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywno.
  • Odlałam mleko z macy, lekko odcisnęłam.
  • Macę wymieszałam z żółtkami.
  • Teraz dodałam ubite białka i delikatnie wymieszałam.
  • Smażyłam na maśle na niewielkim ogniu z obu stron aż omlet był rumiany.
Przygotowanie salsy:
  • Drobniutko posiekałam ogórki, pomidora, cebulę, wymieszałam.
  • Dodałam oliwę, sól, pieprz i posiekaną bazylię, wymieszałam.
  • Podałam salsę na omlecie.
Smacznego
Przepis kuchni żydowskiej
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku krzyżackiego w Papowie Biskupim woj. kuj.-pom.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger