Zakupiłam mąkę konopną, bo wiedziałam że ona zdrowa bardzo jest!
Np. ma wiele minerałów i witamin A, B, C, E i D, a także kwasów omega 3, 6 i 9.
Wspiera układ krążenia, układ trawienny, nerwowy i dużo, dużo więcej.
Poszukałam w necie i dotarłam do tych pysznych naleśników na blogu Żyj zielono.
I tak oto pyszne naleśniki i aromatyczne jabłuszka na mym talerzu wylądowały.
Naleśniki konopne.
Składniki: 8 sztuk 20 cm średnicyCiasto:
- 1/2 szklanki mąki konopnej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 1 duże jabłko
- cynamon
- miód lub syrop klonowy
- masło orzechowe
- nasiona konopi
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam, odstawiłam na 5 minut.
- Patelnię rozgrzałam, posmarowałam olejem żeby była tylko tłusta i wylałam na nią chochelkę ciasta, rozprowadziłam po całej patelni.
- Smażyłam z obu stron aż się zrumieniły.
Przygotowanie farszu:
- Jabłko starłam na tarce i dodałam do niego nasiona konopi, miód, cynamon i masło orzechowe po 1/2 łyżeczki i odstawiłam.
- Masa puści sok więc trzeba go odlać i po prostu wypić aby potem naleśniki nie naciągnęły i nie były sflaczałe ale nadal chrupiące.
- Podałam naleśniki z jabłkami.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.