Naleśniki z porami, no powiem że to danie mega pyszne.
Gryczane naleśniki to opcja dla tych co są ba diecie bezglutenowej.
My uwielbiamy naleśniki gryczane choć na diecie nie jesteśmy, polecam każdemu.
Na diecie weźcie samą mąkę gryczaną bez pszennej, też będzie dobrze.
Naleśniki gryczane.
- 1/2 szklanki mąki gryczanej lub 1 szklanka dla bezglutenowców
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 650 bez dla bezglutenowców
- 1 jajo
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- 2 pory
- 100 g kiełbasy chorizo
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 100 g sera dojrzewającego z przyprawami
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju
- 1/3 szklanki startego cheddara
- czerwona papryka w proszku
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam tak aby nie było grudek.
- Odstawiłam na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
Przygotowanie nadzienia:
- Pory wyszorowałam i pokroiłam w cienkie plasterki.
- Podsmażyłam je na maśle.
- Chorizo pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do porów.
- Smażyłam aż chorizo wypuściło swój paprykowy tłuszcz.
- Teraz dodałam sól, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki gorącej wody i dusiłam 5 minut aż woda odparowała.
- Wlałam śmietanę, podgrzałam.
Przygotowanie naleśników:
- Usmażyłam na patelni bez tłuszczu 7 naleśników.
- Na każdym rozsmarowałam nadzienie, posypałam startym serem z przyprawami, zwinęłam w rulon.
- Naleśniki ułożyłam jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania, posypałam startym cheddarem i skropiłam olejem.
- Zapiekałam aż ser się stopił.
- Posypałam czerwoną papryką.
Przepis własny
2 komentarze
Rzadko robię wytrawne naleśniki, ale bardzo lubię. Gryczanych jeszcze nie wypróbowałam. ;)
OdpowiedzUsuńSą znakomite więc warto się pokusić i je usmażyć.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.