Przepis na danie pochodzi z książki Samiego Tamimi i Sary Wigley "Palestyna".
Co to jest musakhan? otóż jest to narodowe danie palestyńskie.
Tradycyjne musakhan przyrządzane jest w październiku lub listopadzie, w okresie tłoczenia oliwy, by uczcić zbiory i ocenić jakość nowej oliwy.
W oryginale jest kurczak cały albo piersi a ja użyłam pałek kurczakowych i wyszło znakomicie.
Polecam do wypróbowania.
Musakhan z kurczaka.
Składniki:- 8 pałek z kurczaka
- 120 ml oliwy
- 1 łyżka mielonego kminu
- 3 łyżki sumaku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 30 g pinioli
- 3 duże czerwone cebule
- 4 chlebki taboon - u mnie tortille
- 5 g natki pietruszki
Do podania:
- 300 g jogurtu greckiego
- 1 cytryna
- Do miski wlałam 2 łyżki oliwy, wsypałam 1 łyżeczkę kuminu, 1 i 1/2 łyżeczki sumaku, cynamon, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli i sporą szczyptę mielonego pieprzu, wymieszałam.
- Włożyłam do miski pałki z kurczaka i dokładnie je natarłam przyprawami.
- Teraz ułożyłam je na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez ok 30 minut.
- Na patelnię wlałam 2 łyżki oliwy i podsmażyłam na niej piniole ok. 2 - 3 minut.
- Muszą się zrumienić.
- Zdjęłam je z patelni na ręcznik papierowy.
- Cebulę pokroiłam na krążki 2 - 3 milimetrowe.
- Teraz wlałam na patelnię resztę oliwy, wrzuciłam cebulę, dodałam sporą szczyptę soli.
- Smażyłam cebulę aż zmiękła jakieś 15 minut.
- Dodałam do niej 2 łyżki sumaku, pozostały kmin i szczyptę pieprzu.
- Podpiekłam na suchej patelni tortille.
- Podałam kurczaka z cebulą i trójkątami tortilli, posypane resztą sumaku i posiekaną natką pietruszki.
- Posypałam piniolami i podałam jogurt i cząstki cytryny
Przepis kuchni palestyńskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.