Coś słodkiego i pysznego na listopadowe dni? ależ proszę bardzo.
Chlebek puszysty, pachnący, idealny sam czy z dżemem albo z kremem czekoladowym albo co tam lubicie.
Sekret tego chleba polega na przygotowaniu tangzhong.
A co to takiego? jest to lekki budyń przygotowany z niewielkiej ilości mąki i mleka.
I dzięki temu budyniowi chleb jest puszysty i mięciutki.
Chleb z Japonii.
Tangzhong:
- 37 g mąki pszennej T 650
- 190 ml mleka
- 715 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 35 g cukru trzcinowego
- 310 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych instant
- 2 małe jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
- Do ganka wlałam mleko i wsypałam mąkę, dokładnie wymieszałam aby nie było grudek.
- Postawiłam garnek na ogniu i zaczęłam podgrzewać ciągle mieszając aż powstał kremowy budyń.
- Zdjęłam z ognia, odstawiłam.
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota wsypałam mąkę, cukier, drożdże i sól, wymieszałam.
- Jeśli używacie drożdży świeżych trzeba zrobić rozczyn.
- Teraz dodałam jajka, mleko i dokładnie wymieszałam do połączenia składników.
- Następnie dodałam miękkie masło i dalej wyrabiałam przez 7 - 8 minut.
- Podczas wyrabiania dodałam tangzhong na trzy razy.
- Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ścianek misy.
- Ciasto nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 60 - 90 minut.
- U mnie rosło 60 minut.
- Keksówkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, odgazowałam uderzając dłonią z góry w ciasto.
- Potem zagniotłam i podzieliłam na 6 równych części.
- Każdy kawałek rozwałkowałam na placek o wymiarach 20 x 13 cm.
- Każdy placek zwinęłam w rulon.
- Każdy rulon zwinęłam w ślimaka.
- Układałam je ciasno w foremce.
- Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto posmarowałam jajem wymieszanym z mlekiem.
- Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.