Ale sobie wymyśliłam mega kluseczki.
Zakupiłam taką małą deseczkę do rolowania kluseczek i musiałam szybko wypróbować.
Kluski są obłędne, w rowkach zbiera się sos i smakują obłędnie.
Jeśli nie posiadacie takiej deseczki można kluski rolować na widelcu, tez wyjdą super.
Zaczynamy?
Kluski z soczewicy.
- 1/2 brokuła
- tymianek do posypania
Sos:
- 1 duży por
- 65 g speck-u
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml śmietanki 36 %
- 70 ml ostrego przecieru pomidorowego
- 2 - 3 łyżki wody z gotowania brokuła
- szczypta cukru
- sól morska
- pieprz czarny
Kluski:
- 250 g mąki z czerwonej soczewicy
- 150 g mąki pszennej T 650
- 4 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- Ugotowałam brokuła, odcedziłam, zostawiając trochę wody z gotowania.
- Pokroiłam pora w ćwierćplasterki i podsmażyłam na oliwie aż całkiem zmiękł.
- Pokroiłam w paseczki speck i podsmażyłam z porami.
- Teraz wlałam przecier pomidorowy i wodę z gotowania brokuła, gotowałam 2 minuty.
- Wlałam śmietankę i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Przygotowanie klusek:
- Z mąki, jaj, soli, oliwy zagniotłam ciasto.
- Pozostawiłam aby odpoczęło 15 minut.
- Potem urywałam małe kawałeczki i rolowałam na deseczce.
- Jak już pisałam można je rolować na widelcu.
- Zrolowane kluseczki gotowałam w osolonej wodzie 8 - 10 minut od momentu wypłynięcia.
- Na dno talerza wlałam sos a na nim ułożyłam kluseczki i brokuła, posypałam listkami tymianku.
Przepis autorski
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.