piątek, 11 listopada 2022

Kluseczki z soczewicy w sosie porowo - pomidorowym

Ale sobie wymyśliłam mega kluseczki.
Zakupiłam taką małą deseczkę do rolowania kluseczek i musiałam szybko wypróbować.
Kluski są obłędne, w rowkach zbiera się sos i smakują obłędnie.
Jeśli nie posiadacie takiej deseczki można kluski rolować na widelcu, tez wyjdą super.
Zaczynamy?
Kluski z soczewicy.

Składniki:
  • 1/2 brokuła
  • tymianek do posypania
Sos:
  • 1 duży por
  • 65 g speck-u
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 70 ml ostrego przecieru pomidorowego
  • 2 - 3 łyżki wody z gotowania brokuła
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • pieprz czarny
Kluski:
  • 250 g mąki z czerwonej soczewicy
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie sosu:
  • Ugotowałam brokuła, odcedziłam, zostawiając trochę wody z gotowania.
  • Pokroiłam pora w ćwierćplasterki i podsmażyłam na oliwie aż całkiem zmiękł.
  • Pokroiłam w paseczki speck i podsmażyłam z porami.
  • Teraz wlałam przecier pomidorowy i wodę z gotowania brokuła, gotowałam 2 minuty.
  • Wlałam śmietankę i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Przygotowanie klusek:
  • Z mąki, jaj, soli, oliwy zagniotłam ciasto.
  • Pozostawiłam aby odpoczęło 15 minut.
  • Potem urywałam małe kawałeczki i rolowałam na deseczce.
  • Jak już pisałam można je rolować na widelcu.
  • Zrolowane kluseczki gotowałam w osolonej wodzie 8 - 10 minut od momentu wypłynięcia.
  • Na dno talerza wlałam sos a na nim ułożyłam kluseczki i brokuła, posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Jesień

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger