środa, 23 listopada 2022

Kanapka z wędzonym tofu

Lubię takie niezwyczajne połączenia.
Tofu jadałam w curry, z makaronem ale na kanapce nigdy jeszcze i czas to nadrobić.
Śniadanie będzie smakowite, odżywcze i pożywne, polecam.
Kanapka z tofu.

Składniki:
  • kostka wędzonego tofu - 180 g
  • 1 jajo
  • 3 łyżki napoju sojowego
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny
  • chleb pełnoziarnisty na zakwasie
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 1 pomidor
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Przygotowanie kanapek:
  • Tofu pokroiłam na plastry.
  • Wymieszałam sos sojowy z oliwą i wędzoną papryką, włożyłam do marynaty tofu i odstawiłam na minimum godzinę.
  • Jajo roztrzepałam z napojem sojowym, solą i pieprzem.
  • Maczałam kromki chleba w jaju i smażyłam na oliwie aż się zrumieniły z obu stron.
  • Na drugiej patelni podsmażyłam na oliwie tofu z obu stron na złoty kolor.
  • Na podsmażonej kromce chleba ułożyłam plastry tofu, plastry pomidora i posypałam szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis z archiwum
"Podróże małe i duże"
Letni bukiet

2 komentarze

  1. Lubię tofu, ale przyznam się, że na kanapce jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger